Skip to content Skip to footer
+31 (0)10 203 04 05, info@nederlandsfotomuseum.nl
Gebouw Las Palmas, Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam
+31 (0)10 203 04 05, info@nederlandsfotomuseum.nl
Gebouw Las Palmas, Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam

Vacature Teamleider Bedrijfsvoering v/m/x (38 uur)

Ondernemende Teamleider Bedrijfsvoering voor het Nederlands Fotomuseum gezocht!

Het Nederlands Fotomuseum zoekt een gedreven, hands on teamleider met een visie om het zakelijk beleid en de financiële basis van het Nederlands Fotomuseum in de nieuwe huisvesting te versterken. Het Nederlands Fotomuseum is hét nationale museum voor fotografie – van ons allemaal, voor ons allemaal. Ben jij de denker en doener die ons museum verder helpt ontwikkelen? Dan zoeken we jou voor de rol van

 

• Teamleider Bedrijfsvoering v/m/x (38 uur)

OVer het nederlands fotomuseum - organisatie en missie

Het Nederlands Fotomuseum is de nationale schatkamer van de fotografie in Nederland. Met een omvangrijke en groeiende collectie van ruim 6 miljoen beelden, met o.a. het archief van toonaangevende fotografen als Ed van der Elsken, streeft het museum de missie na om dit visuele erfgoed voor toekomstige generaties te behouden. Tegelijkertijd is het museum een podium voor hedendaagse fotografen en toont het interessante ontwikkelingen binnen de kunstvorm van fotografie. De missie reikt verder dan behoud en beheer: het museum geeft je een dieper begrip van de wereld en rijkere verhalen en perspectieven door de lens van de camera. Het museum is nu nog gevestigd aan de Wilhelminakade, maar verhuist in 2025 naar pakhuis Santos, een prominente plek in Rotterdam Zuid. De organisatiecultuur is open en informeel, met een duidelijke en ambitieuze koers en visie op de toekomst.

toekomstvisie en ontwikkelingen

In de dynamische fase van verhuizing naar een prachtig gerenoveerd monumentaal gebouw in Afrikaanderwijk/Katendrecht, staat deze functie garant voor een sleutelrol in de bedrijfsvoering in hét museum voor fotografie in Nederland. Deze verhuizing belooft niet alleen een fysieke metamorfose, maar houdt ook een strategische vernieuwing in. Een pakhuis vol fotografie, activiteiten en het fotografisch erfgoed van Nederland. De ambitie is om nog meer een huiskamer van de stad te worden, inclusief een uitnodigende horecagelegenheid. De Teamleider Bedrijfsvoering is cruciaal voor het succes van deze onderneming en de toekomstbestendigheid van het museum.

wat ga je doen?

In de rol van Teamleider Bedrijfsvoering ben je de tactische en operationele spil die de zakelijke lijnen uitzet en zorgt voor een financieel gezonde organisatie. Ook geef je vorm aan nieuwe publieksvriendelijke services, zoals de short stay appartementen, de museumshop en de horeca bij het museum. Met een team van 5 werk je aan een gevarieerd pakket aan verantwoordelijkheden van HRM, Financiën, Huisvesting, IT en Facilities, tot Sponsoring, Fondsenwerving en interne Bedrijfsvoering.

Strategische bijdrage
Je draagt bij aan de ontwikkeling van de lange termijnstrategie en doelstellingen van het museum. Dit vereist dat je over de vaardigheid beschikt om vooruit te kunnen kijken en trends zowel binnen als buiten de culturele sector te vertalen in (commerciële) kansen voor het Fotomuseum. Je initieert en leidt projecten die bijdragen aan de vernieuwing en groei van het Fotomuseum. Dit kan variëren van aanpassingen in de infrastructuur tot het ontwikkelen van nieuwe diensten en producten die het museum versterken. Je denkt mee en bent een goede sparringpartner voor de directeur-bestuurder.

Financieel beheer
Je leidt de planning, uitvoering en beoordeling van financiële processen. Dit houdt in dat je budgetten opstelt, beheert en controleert. Je bent verantwoordelijk voor het tijdig en accuraat rapporteren van financiële resultaten aan de directie en voor het in kaart brengen van financiële risico’s. Je waarborgt het risicomanagement en draagt zorg voor een efficiënte inrichting van het financiële systeem.

Beheer van short stay, winkel en horeca
Je overziet de commerciële activiteiten binnen het gebouw, zoals de relaties met de exploitanten van de short stay appartementen, café, restaurant en de museumshop, waarbij je focus ligt op het verhogen van inkomsten en publieksbereik. Je werkt nauw samen met je team en stimuleert een ondernemende aanpak om de diverse voorzieningen uit te laten blinken als essentiële onderdelen van de museumervaring.

Teammanagement en ontwikkeling
Met een hands on mentaliteit leidt je de operationele bedrijfsvoering van het museum. Je zorgt voor vloeiende werkprocessen en onderhoudt contact met leveranciers en externe partners. Hierbij streef je naar het optimaliseren van de bezoekerstevredenheid en het garanderen van een veilige en gastvrije omgeving voor alle bezoekers en gasten. Je bent besluitvaardig en helder in je verwachtingen en zet een duidelijke koers uit. Je stimuleert en bezielt je eigen team van vijf medewerkers, maar daarnaast ook je collega-teamleiders en daarbuiten tot samenwerking. Je geeft vertrouwen en zorgt voor een open en warm klimaat waarin ieder wordt aangemoedigd om gepassioneerd te werken aan een inspirerende missie.

wie zoeken wij?

Je bent een denker en doener met een pragmatische, hands on aanpak. Je bent daadkrachtig en duidelijk in je verwachtingen en je leiderschap. Je hebt bewezen ervaring in vergelijkbare functies. Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken en bent een inspirerende en verbindende leidinggevende. Je hebt een ondernemende geest, je wilt graag vernieuwen en zoekt naar creatieve oplossingen. Je voelt je thuis in een dynamische omgeving en bent gewend om te werken in een informele, open organisatie met korte lijnen. Je hebt oog voor een gezonde werk-leven balans en hebt het talent om het beste uit je team en de organisatie te halen. En last but not least, je houdt van cultuur en hebt affiniteit met fotografie.

Competenties
Aantoonbare leidinggevende ervaring met bedrijfsvoering.
Sterke financiële kennis, met het vermogen om financiële rapportages en analyses te verzorgen.
Commercieel inzicht, met name in de context van short stay, museumwinkel en horeca.
Ervaring met projectmanagement en het leiden van veranderprocessen.
Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.
Gestructureerde werkwijze en organisatietalent.
Proactieve houding en besluitvaardigheid.
Empathisch en sociaal vaardig.
Uitgebreide kennis van bedrijfsprocessen en informatiesystemen.

Kwalificaties
Aantoonbare ervaring in een soortgelijke leidinggevende functie.
Kennis van en ervaring met culturele en/of non-profit organisaties is een pré
Vaardigheden in projectmanagement en het initiëren van innovaties.
Bewezen ervaring in het omgaan met verandering en het aansturen van teams.
In staat om zowel strategisch als operationeel te denken en te acteren.
Bedreven in zowel de Nederlandse als Engelse taal.
Financieel sterk onderlegd en bekend met relevante softwarepakketten.

wat bieden wij?

Bij het Nederlands Fotomuseum bieden wij een stimulerende werkomgeving waarin je het verschil kunt maken. Je speelt een cruciale rol in de verdere ontwikkeling en het succes van het museum en je krijgt de vrijheid en verantwoordelijkheid om je visie op bedrijfsvoering te realiseren. Je komt te werken in een cultureel hart van Rotterdam, binnen een organisatie die kunst, creativiteit en commercie verenigt. Hieronder vind je een overzicht van wat wij bieden:

  • Een uitdagende fulltime functie binnen een gerenommeerde culturele instelling.
  • Een marktconform salaris passend bij je ervaring en kwaliteiten.
  • Een werkplek waar kunst, cultuur en zakelijke uitdagingen samengaan.
  • Een dynamisch en gepassioneerd team dat gezamenlijk werkt aan een inspirerende missie.
  • Ruimte voor professionele ontwikkeling en persoonlijke groei.
  • Flexibele werktijden en een goede werk-privé balans.
  • Een aanstelling met uitzicht op een vast dienstverband bij goed functioneren
  • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een pensioenregeling en reiskostenvergoeding.

In onze ambitie om een nationaal en internationaal thuis te bieden voor fotografie, zijn we op zoek naar een Teamleider Bedrijfsvoering die met ons deze reis wil aangaan. Wij streven naar inclusie en diversiteit en moedigen kandidaten van alle achtergronden aan om te solliciteren.

Geïnteresseerd?

Het Nederlands Fotomuseum laat zich bij de werving voor deze vacature ondersteunen door executive search bureau Colourful People. Voor meer informatie over de rol of de procedure kun je contact opnemen met Naima Azough, partner bij Colourful People (06-43449717) of n.azough@colourfulpeople.nl. Je kunt je interesse kenbaar maken door je brief en CV voor 18 februari 2024 te uploaden.

nl_NLNederlands