Skip to content Skip to footer

‘Hoe combineer je je werk met je kinderen?’ Typisch zo’n opmerking die je als vrouw maar al te vaak hoort. Als het mij wordt gevraagd zeg ik steevast: ‘Vraag dat eerst maar aan een man.’ En het antwoord van beeldkunstenaar Sanja Marušić is te vinden in haar werk: haar zoontje Sacha is prominent aanwezig in haar foto’s, hij is een perfect model.

Vrouwelijk fotografisch talent te lang verborgen gebleven
Als directeur van het Nederlands Fotomuseum is een van de doelen die ik me heb gesteld: meer vrouwelijke fotografen de ruimte geven. Het is mijn stellige overtuiging dat ze, ook in het verleden, er wel degelijk zijn maar altijd veel minder het podium kregen. Neem Violette Cornelius (1919-1998), een voortreffelijk architectuurfotograaf van onder meer de gebouwen van Aldo van Eyck, zoals het Amsterdamse Burgerweeshuis. Maar als het gaat over architectuurfotografen wordt ze maar zeer zelden genoemd. Dat gaat veranderen. Haar werk is nu al te zien in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie en volgend jaar wijden we een overzichtstentoonstelling aan haar werk.

Of kijk naar Maria Toby, die in de jaren tachtig Rotterdamse straattaferelen vastlegde. Haar levendige foto’s zijn maar al te lang verborgen gebleven voor een groot publiek. Ook haar werk is opgenomen in de Eregalerij.

Een podium voor vrouwelijke fotografen in het Nederlands Fotomuseum 
In ons museum hebben op dit moment twee vrouwen een solo-tentoonstelling: Sanja Marušić met Out of this World en Claudia Heinermann met Siberian Exiles. De tentoonstellingen lopen uiteen in onderwerp en de manier waarop fotografie wordt toegepast. Sanja schept een geheel eigen wereld, Claudia vertelt aan de hand van verhalen van anderen een bijna vergeten historische gebeurtenis. Maar hun werk heeft ook een belangrijke overeenkomst: het zijn overtuigende visuele verhalen die ertoe doen. Daarom tonen we hen zo graag.

Op 8 maart openen we nog een tentoonstelling gemaakt door vrouwen; Meer dan een Muze. Fotograaf Sebiha Öztas portretteerde 23 vrouwen, die hun mooiste foto uit de Eregalerij van de Nederlandse fotografie konden kiezen, als inspiratie voor hun eigen foto. Het project is geïnitieerd door Handan Aydin, community-manager van het Nederlands Fotomuseum.

Waar in musea vrouwen veelal het onderwerp zijn van een kunstwerk, als muze, hebben we het hier omgedraaid en vrouwen alle ruimte gegeven om hun portret te laten maken. Hoe zien zij zichzelf? In de begeleidende interviews is aan de vrouwen gevraagd welk advies ze hebben voor andere vrouwen. Het merendeel adviseert dat vrouwen meer van zichzelf mogen laten zien, dat ze meer naar voren mogen komen, dat je met kleine stapjes leert lopen.  

En daar kan ik me alleen maar bij aansluiten.

NN Kunstfestival 1 + 1 actie
9 t/m 13 oktober
Meer informatie
nl_NLNederlands