Skip to content Skip to footer
Het museum is open van dinsdag tm zondag van 11 tot 17.00 uur
Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam

Fotogeheimen

Kruip in de huid van een conservator en/of een curator
Met deze workshop kruip je in de huid van twee belangrijke beroepen in het museum; namelijk van iemand die foto’s bewaart (een conservator) en iemand die de foto’s laat zien in een tentoonstelling (een curator). 
 
Als conservator krijg je opdrachtjes waarmee je mag werken met materiaal en afbeeldingen uit onze Studiecollectie. Door antwoorden te vinden op wat je ziet, hoe groot of hoe oud een afbeelding is, verzamel je kennis en feiten over fotografisch erfgoed en bouw je waardering op voor het behoud en bewaren ervan.  
 
Als curator ga je aan de slag met een voorselectie van historische afbeeldingen (nieuwe prints) uit onze Collectie. Aan de hand van deze foto’s bedenk je een idee voor een mogelijke tentoonstelling. Door wat er op de foto’s staat ga je nadenken over het verleden omdat je kijkt naar het verhaal en de betekenis die zijn gegeven aan dit historisch beeldmateriaal. Samen met je groepje ga je in overleg en kom je tot inzichten. Deze inzichten helpen je om keuzes te maken voor een presentatie die jouw verhaal het beste overbrengt. Misschien lukt het je ook om er eigentijdse voorbeelden bij te bedenken om het verhaal nog sterker te maken omdat ze aansluiten bij jouw belevingswereld. Je presenteert jouw tentoonstelling aan de groep en leert hierdoor betekenis te geven aan je eigen verhaal en legt daarmee een verbinding met verhalen uit het verleden. 

[1] In een 90 minuten durende workshop werk je in tweetallen en maak je samen één blauwdrukje. In een 120 minuten durende workshop kun je allemaal een blauwdrukje maken. 

[2] In een 90 minuten durende workshop kruip je één rol. In een 120 minuten durende workshop kun je beide rollen ervaren. 
 
Voordat je gaat boeken, lees ook even de algemene informatie. 

Leerdoelen

  • Sluit aan op kerndoel: 54, 55 en 56 
  • Sluit aan op leerlijn: cultureel erfgoed (materieel) 
  • Sluit aan bij 21e -eeuwse vaardigheden vergroten; kritisch kijken en denken, sociale en culturele vaardigheden, samenwerken creatief denken.  
  • Leren in een inspirerende omgeving buiten school; 
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Iedere twee weken een update in je mailbox
Inschrijven
nl_NLNederlands