Niveau
Leerjaar 5 en 6
Groepsgrootte
Maximaal 15 leerlingen per groep.
Groepen groter dan 15 leerlingen worden gesplitst.
Maximaal 30 leerlingen per keer.
Duur
2 uur
Kosten
€120,- per groep.
Contact
Afdeling Educatie
Tel: +31(0)10 20 30 430
educatie@
nederlandsfotomuseum.nl
In het Nederlands Fotomuseum presenteren we jaarlijks zo’n tien tentoonstellingen. Maar hoe maak je nou een tentoonstelling of waarom bewaart een museum foto’s? En hoe is fotografie eigenlijk ontstaan en hoe kan je een foto maken zonder camera?
In onze workshop Fotogeheimen worden deze vragen in praktische opdrachten door de leerlingen ontrafeld.
De leerlingen ontdekken hoe licht invloed heeft op lichtgevoelig cyanotypiepapier*. Dat doen ze door delen van dit papier met voorwerpen af te dekken en te belichten onder een hoogtezon. Na het belichten ontwikkelen de leerlingen het papier in water en zien ze dat het blauw van de onbelichte delen oplost. Met de museumdocent, die zelf ook fotograaf is, zullen ze analyseren hoe dit nou kan.
In een ander deel van de workshop kruipen de leerlingen in de huid van een tentoonstellingsmaker. Door antwoorden te vinden op wat je ziet, hoe groot of oud een afbeelding is, verzamelen de leerlingen feiten. Op basis hiervan gaan ze aan de slag om keuzes te maken voor een presentatievorm. De afbeeldingen waarmee de kinderen werken komen uit onze eigen collectie.
In deze workshop werken de leerlingen samen in groepjes van drie. Door samen te overleggen en te experimenteren komen ze tot een gemeenschappelijk eindresultaat. In de ene helft van de workshop krijgen de leerlingen inzicht in oude fototechnieken en hoe dit werkt. In de andere helft van de workshop kijken de leerlingen naar historisch beeldmateriaal en reflecteren hierop door middel van een actieve opdracht.
*Een cyanotypie is een vroeg fotografisch proces, uitgevonden in 1842, waarbij je zonder donkere kamer en chemicaliën een blauwkleurige afdruk kunt maken. Het eindresultaat moet wel even drogen en wordt een dag later naar school opgestuurd.