Skip to content Skip to footer
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ad van Denderen Onderweg

30 september 2023 - 20 mei 2024

Ad van Denderen Onderweg - header afbeelding

De overzichtstentoonstelling Ad van Denderen: Onderweg laat de ontwikkeling zien van documentaire fotograaf Ad van Denderen.  In de periode 1965-2019 kaartte hij onderwerpen aan als apartheid, migratie en het geopolitieke conflict tussen Israël en Palestina. Onderwerpen die nu nog steeds actueel zijn. In deze grootse overzichtstentoonstelling worden de hoogtepunten getoond uit zijn carrière die bijna zes decennia omvat.

Na zijn afstuderen aan de Utrechtse School voor de Grafische Vakken, waar hij les kreeg van fotograaf Ata Kandó, reisde hij door Azië en het Midden-Oosten. In de jaren daarna fotografeerde hij onder andere in Tsjetsjenië,  Iran, Israël en de Palestijnse Gebieden, Zuid-Afrika en Zuid-Europa. Maar ook in Nederland maakte hij iconische foto’s, zoals die van zijn eerste grote documentaire project Huizen van bewaring (1978-1979), waarvoor hij zich liet opsluiten in de gevangenissen aan het Kleine Gartmanplantsoen en de Havenstraat in Amsterdam.

Veel onderweg

Voor zijn foto’s, zowel vrij werk als in opdracht, was Van Denderen veel onderweg. Maar ook figuurlijk stond hij niet stil. Van Denderen bleef zoeken naar nieuwe manieren van beeld maken. Rond het jaar 2000 verwisselde hij zijn verhalende zwart-wit fotografie voor een meer conceptuele beeldtaal. Reflectie en verbeelding werden belangrijker dan registratie.

Tijdens zijn vele reizen hield Van Denderen dagboekjes bij waarin hij noteerde wat hij zag en meemaakte. Op basis van deze aantekeningen schreef hij korte verhalen over gebeurtenissen die raken aan de thematiek van zijn werk. Een aantal verhalen heeft hij speciaal voor deze tentoonstelling ingesproken. Daarnaast zijn verhalen te horen van Saman Amini, Abdelkader Benali, Eefje Blankevoort, Kunya Hoang, Cigdem Yüksel en Lebohang Tlali. Zij geven hun visie op de onderwerpen en thema’s van Van Denderens foto’s en leggen de verbinding tussen toen en nu.

Visueel erfgoed

Het fotoarchief van Ad van Denderen (Zeist, 1943) komt over enige tijd in beheer bij het Nederlands Fotomuseum. De volledige fotoserie Go No Go werd in 2007 door het museum verworven met steun van het Mondriaan Fonds. Een iconische foto uit deze serie is ook te zien in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie.

Publicatie

In de publicatiereeks van het Nederlands Fotomuseum verscheen de gelijknamige publicatie met de foto’s uit de tentoonstelling en verschillende essays. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel. Prijs: €45.

De tentoonstelling is samengesteld door Ad van Denderen in samenwerking met gastcurator Jenny Smets en curator Frits Gierstberg. Het ruimtelijk ontwerp en de grafische vormgeving was in handen van Hans Gremmen.

Gegevens

Begin:
30 september 2023
Einde:
20 mei
Evenement Categorie:

Organisator

Nederlands Fotomuseum
Telefoon
0102030405
E-mail
info@nederlandsfotomuseum.nl
Bekijk de site van Organisator
Zomer in het Nederlands Fotomuseum
van 13 juli tm 25 augustus
Bekijk onze zomerprogramma
nl_NLNederlands