• Tickets kopen
  • I.v.m. de coronamaatregelen zijn er wijzigingen gebracht in de openingsdatum. Houdt u de website goed in de gaten voor de definitieve datum van de opening.

Eregalerij van de Nederlandse Fotografie

In de Eregalerij van de Nederlandse fotografie vertellen 99 foto's met iconische waarde de ontwikkeling van de fotografie in Nederland. Van 1842 tot nu. De hoogtepunten, de vernieuwingen, de enorme stappen die fotografen maakten tussen de uitvinding van de fotografie tot aan de innovaties aan het begin van de 21ste eeuw.

Je ziet foto's en werk van tientallen fotografen die grenzen opzochten en deze overgingen. Die de stap maakten van zwart-wit-fotografie naar kleurenfotografie. Naar digitale vernieuwingen. Welke foto’s en fotografen een plek hebben in de Eregalerij van de Nederlandse Fotografie, wordt bij opening bekend gemaakt. In verband met de coronamaatregelen zijn er wijzigingen gebracht in de openingsdatum van de Eregalerij. Houd onze website in de gaten voor de definitieve datum van de opening. Of nog beter, meld je vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief zodat je de

Hier wordt gebouwd aan de Eregalerij © Fred Ernst

Een groep experts heeft op basis van verschillende criteria deze negenennegentig foto’s geselecteerd: vanaf de uitvinding van de fotografie in 1839 tot ons huidige digitale tijdperk. De foto’s komen uit onze eigen Collectie en die van andere musea, erfgoedinstellingen en privé-verzamelaars. We presenteren deze Eregalerij om iedereen te inspireren met prachtige visuele verhalen die ertoe doen. 99 beelden om je te verdiepen in de korte maar boeiende geschiedenis van de fotografie. Beelden die je door andere ogen naar de wereld laten kijken.

Levendige verhalen
Met levendige beeld- en audioverhalen in een speciaal ontwikkelde app wordt bij iedere foto uitgelegd wat deze zo bijzonder maakt en waarom deze een plek in de Eregalerij verdient. Met de app kun je ook je eigen selectie van beelden maken.
Binnenkort is de Eregalerij app te downloaden via App store of Google Play. Download de app en ontwikkel jouw beeld van de Nederlandse Fotografie. De eerste vijf verhalen kun je direct beleven.

99+1
Onze selectie van 99 is namelijk een momentopname en nooit compleet af. De selectie is weliswaar door experts gemaakt die dag in, dag uit bezig zijn fotografie te maken, onderzoeken, restaureren, bewaren of presenteren, maar wat dé beslissende foto is… Dat bepaal je uiteindelijk zelf. Dat is de foto die jouw Eregalerij compleet maakt: 99+1.

Partners & begunstigers
Wij danken alle partners voor het mede mogelijk maken van de Eregalerij:

Hoofdpartner Eregalerij

Project partner Eregalerij