• Tickets kopen
  • I.v.m. de coronamaatregelen zijn er wijzigingen gebracht in de openingsdatum. Houdt u de website goed in de gaten voor de definitieve datum van de opening.

Eregalerij van de Nederlandse Fotografie

In de Eregalerij van de Nederlandse fotografie vertellen 99 foto's met iconische waarde samen het verhaal van fotografie in Nederland van 1841 tot nu. De hoogtepunten, de vernieuwingen, de enorme stappen die fotografen maakten tussen de uitvinding van de foto tot aan de innovaties aan het begin van de 21ste eeuw. Je ziet de vroegste voorbeelden van foto's en werk van tientallen fotografen die grenzen opzochten en overgingen in zwart-wit-fotografie, kleurenfotografie en digitale vernieuwingen. Welke foto’s en fotografen precies een plek zullen krijgen in de Eregalerij van de Nederlandse Fotografie wordt binnenkort bij opening bekend gemaakt. In verband met de coronamaatregelen zijn er wijzigingen gebracht in de openingsdatum van de Eregalerij. Houdt u onze website goed in de gaten voor de definitieve datum van de opening.

Hier wordt gebouwd aan de Eregalerij © Fred Ernst

Een groep experts heeft op basis van verschillende criteria deze negenennegentig foto’s geselecteerd: vanaf de uitvinding van de fotografie in 1839 tot ons huidige digitale tijdperk. De foto’s komen uit onze eigen Collectie en die van andere musea, erfgoedinstellingen en privé-verzamelaars. We presenteren deze Eregalerij om iedereen te inspireren met prachtige visuele verhalen die ertoe doen. 99 beelden om je te verdiepen in de korte maar boeiende geschiedenis van de fotografie. Beelden die je door andere ogen naar de wereld.

Levendige verhalen
Met levendige beeld- en audioverhalen in een speciaal ontwikkelde app wordt bij iedere foto uitgelegd wat deze zo bijzonder maakt en waarom deze een plek in de Eregalerij verdient. Met de app kun je ook je eigen selectie van beelden maken.
Vanaf 20 januari is de Eregalerij app te downloaden via App store of Google Play. Download de app en ontwikkel jouw beeld van de Nederlandse Fotografie. De eerste vijf verhalen kun je direct beleven. Vanaf 21 januari ben je van harte welkom de Eregalerij te bezoeken.

99+1
Onze selectie van 99 is namelijk een momentopname en nooit compleet af. De selectie is weliswaar door experts gemaakt die dag in, dag uit bezig zijn fotografie te maken, onderzoeken, restaureren, bewaren of presenteren, maar wat dé beslissende foto is… Dat bepaal je uiteindelijk zelf. Dat is de foto die jouw Eregalerij compleet maakt: 99+1.

Partners & begunstigers
Wij danken alle partners voor het mede mogelijk maken van de Eregalerij:

Hoofdpartner Eregalerij

Project partner Eregalerij