Eregalerij van de Nederlandse fotografie

Jan Zeegers, Marie Zeegers, dochter van de fotograaf, ca. 1912

TICKETs

Ontwikkeling van 180 jaar Nederlandse fotografie

Aan het Nederlands Fotomuseum is een extra tentoonstellingszaal van 2.000 m2 toegevoegd om de Eregalerij van de Nederlandse fotografie als permanente tentoonstelling te kunnen presenteren. Bij elke foto wordt informatie gegeven over de achtergrond en de reden waarom juist déze foto in de Eregalerij is opgenomen en wat het beeld zo bijzonder maakt. De Eregalerij begint met de vroegste voorbeelden van foto’s, de zogenoemde daguerreotypieën, en toont werk van tientallen fotografen die grenzen opzochten, nieuwe technieken ontwikkelden en vernieuwing tot stand brachten. Van zwart-wit naar kleurenfotografie tot aan het digitale tijdperk. Welke foto’s en fotografen een plek hebben gekregen in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie wordt bij opening van de Eregalerij bekend gemaakt.

Keuze uit duizenden foto’s door selectiecommissie

De keuze van de 99 foto’s in de Eregalerij is gemaakt door een commissie bestaande uit vijf leden. Ieder expert op het gebied van Nederlandse fotografie en meerstemmigheid. De opdracht aan de commissie was een fotoselectie te maken die gezamenlijk een overzicht biedt van de Nederlandse fotografie tussen 1842 en 2021. Speciaal gaat het om foto’s die betekenisvol zijn of zijn geweest voor de ontwikkeling van de Nederlandse fotografie. De commissie baseerde haar keuze op de artistieke criteria en maatschappelijke relevantie, vernieuwing en meerstemmigheid. Met dat laatste wordt bedoeld dat de commissie niet alleen keek naar de traditionele canon, maar nadrukkelijk ook daarbuiten.

Themaroute Vrouwen in de Eregalerij (beschikbaar vanaf 8 maart)

Vrijdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Wij ontwikkelden een speciale themaroute over de vrouwelijke makers binnen de Eregalerij. Wie zijn de vrouwelijke makers in de geschiedenis van de fotografie uit Nederland?

De themaroute Vrouwen in de Eregalerij neemt je mee langs een tiental vrouwelijke makers. Je komt meer te weten over de achtergrond van de foto, de praktijk van de maker of de relatie met het gefotografeerde onderwerp dan wel de geportretteerde persoon. Aan het eind van de route nodigen we je uit om jouw +1 foto toe te voegen aan de Eregalerij binnen de thematiek Vrouwen in de Eregalerij.

Verschillende collecties

De foto’s in de Eregalerij zijn afkomstig uit verschillende verzamelingen: allereerst uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum, maar er zijn ook belangrijke bruiklenen uit onder meer het Rijksmuseum, Museum Boijmans Van Beuningen, Amsterdam Museum, Stadsarchief Amsterdam, Nationaal Archief Curaçao en uit de collecties van de fotografen zelf.

Wij danken alle partners voor het mede mogelijk maken van de Eregalerij van de Nederlandse fotografie:

Hoofdpartner: VriendenLoterij
Projectpartners: Gemeente Rotterdam, Stichting Droom en Daad, Nationale-Nederlanden

Begin:
7 juni 2021