• Tickets kopen
  • 30 sep. 2023 t/m 28 jan. 2024

  • Zo. 15 okt., 13.30-14.15 u
    Gratis bij entreeticket

  • Di. 3 okt., 14-15 u | Max. 15 personen
    Gratis bij entreeticket. Reserveer online of aan de balie.

Ad van Denderen | Onderweg

De overzichtstentoonstelling Ad van Denderen: Onderweg laat de ontwikkeling zien van documentaire fotograaf Ad van Denderen.  In de periode 1965-2019 kaartte hij onderwerpen als apartheid, migratie en het geopolitieke conflict tussen Israël en Palestina aan. Onderwerpen die nu nog steeds actueel zijn. In deze grootse overzichtstentoonstelling belicht het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam de hoogtepunten uit zijn carrière die bijna zes decennia omvat.

Na zijn afstuderen aan de Utrechtse School voor de Grafische Vakken, waar hij les kreeg van fotograaf Ata Kandó, reisde hij door Azië en het Midden-Oosten. In de jaren daarna fotografeerde hij onder andere in Tsjetsjenië,  Iran, Israël en de Palestijnse Gebieden, Zuid-Afrika en Zuid-Europa. Maar ook in Nederland maakte hij iconische foto’s, zoals die van zijn eerste grote documentaire project Huizen van bewaring (1978-1979), waarvoor hij zich liet opsluiten in de gevangenissen aan het Kleine Gartmanplantsoen en de Havenstraat in Amsterdam.

Voor zijn foto’s, zowel vrij werk als in opdracht, was Van Denderen veel onderweg. Maar ook figuurlijk stond hij niet stil. Van Denderen bleef zoeken naar nieuwe manieren van beeld maken. Rond het jaar 2000 verwisselde hij zijn verhalende zwart-wit fotografie voor een meer conceptuele beeldtaal. Reflectie en verbeelding werden belangrijker dan registratie.

Verhalen van toen en nu

Tijdens zijn vele reizen hield Van Denderen dagboekjes bij, waarin hij noteerde wat hij zag en meemaakte. Op basis van deze aantekeningen schreef hij korte verhalen over gebeurtenissen die raken aan de thematiek van zijn werk. Een aantal verhalen heeft hij speciaal voor deze tentoonstelling ingesproken. Daarnaast zijn verhalen te horen van Saman Amini, Abdelkader Benali, Eefje Blankevoort, Kunya Hoang, Cigdem Yüksel en Lebohang Tlali. Zij geven hun visie op de onderwerpen en thema’s van Van Denderens foto’s en leggen zo de verbinding tussen toen en nu.

Visueel erfgoed

Het fotoarchief van Ad van Denderen (Zeist, 1943) komt over enige tijd in beheer bij het Nederlands Fotomuseum. De volledige fotoserie Go No Go werd in 2007 door het museum verworven met steun van het Mondriaan Fonds. Een iconische foto uit deze serie is ook te zien in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie.

Publicatie

In de publicatiereeks van het Nederlands Fotomuseum verschijnt de titel Ad van Denderen: Onderweg, met de foto’s uit de tentoonstelling en verschillende essays. Dit boek is vanaf 30 september 2023 verkrijgbaar in de museumwinkel. Prijs: €45.

De tentoonstelling is samengesteld door Ad van Denderen in samenwerking met gastcurator Jenny Smets en curator Frits Gierstberg. Het ruimtelijk ontwerp en de grafische vormgeving was in handen van Hans Gremmen.

Kunst(k)uurtje: Curator's Tour

Tijdens het NN Kunstfestival organiseren we een bijzonder bezoek aan de tentoonstelling onder leiding van curator Frits Gierstberg. Frits werkte nauw samen met de fotograaf aan de tentoonstelling en de bijbehorende publicatie. Tijdens deze Curator's Tour leidt hij je rond en vertelt je alles over het werk en leven van Ad van Denderen.

Di. 3 okt. | 14 - 15 uur
Gratis bij entreeticket. Aanmelden via de website of bij de balie.
Max. 15 personen (vol = vol)

Eregalerij PLUS #32

Ontmoet Ad van Denderen tijdens deze editie van Eregalerij PLUS. Samen met Frits Gierstberg vertelt hij over zijn nieuwe tentoonstelling en het werk uit de serie Go No Go dat permanent in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie te zien is. Uiteraard is er ruimte voor het publiek om vragen te stellen. Tevens is Ad van Denderen aanwezig om zijn fotoboek(en) te signeren.

Zo. 15 okt, 13.30 - 14.30 uur
Gratis bij entreeticket. Aanmelden niet nodig.

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi