Skip to content Skip to footer

Het Nederlands Fotomuseum verwierf onlangs als schenking een bijzondere collectie van bijna honderd afdrukken uit het bezit van Eleonore Fafié. De overdracht vond plaats in het bijzijn van de erfgenamen Adriaan Monshouwer en de fotograaf Leo Divendal, die bemiddelde bij deze schenking.

Inhoud van de Collectie
De collectie Fafié bestaat uit een doos gevuld met 65 foto’s van overwegend Nederlandse fotografen die in de jaren zeventig en tachtig een hechte band hadden met de Canon Photo Gallery in Amsterdam. Fotografen die onderdeel uitmaken van de collectie zijn onder anderen Paul Blanca, Jutka Rona, Aart Klein, Bertien van Manen, Toon Michiels, Max Natkiel, Marrie Bot, Diana Blok, Ad Windig, Steef Zoetmulder, Marlo Broekmans, Leo Divendal en Catrien Ariens. Daarnaast zijn er losse foto’s; in totaal bestaat de schenking uit bijna honderd afdrukken.

 Schrijvende vrouw ©️ Eva Besnyö

©️ Michel Szulc Krzyzanowski

Rol van Eleonore Fafié bij de Canon Photo Gallery
Eleonore Fafié werkte van 1974 tot 1990 voor de Canon Photo Gallery in Amsterdam. Zij was, naast de opeenvolgende directeuren, de spil van de organisatie. Destijds bestonden er in Nederland nog geen musea voor fotografie. Veel van de initiatieven op het gebied van de emancipatie van de fotografie kwamen vanuit galeries en tijdschriften.

Directeuren van de Canon Photo Gallery
De eerste directeur van de Canon Gallery was de Italiaan Lorenzo Merlo; de tweede en laatste directeur was Adriaan Monshouwer. Eleonore Fafié werkte onder beide directeuren als secretaris, ‘floormanager’, vraagbaak en als ondersteuning voor fotografen. Adriaan Monshouwer nam het initiatief bij Eleonore Fafiés afscheid in 1990 om deze doos samen te stellen met bijdragen van al deze fotografen. Uit de bijschriften blijkt hoe geliefd zij was. Veel fotografen gaven het beste van zichzelf.

Eerbetoon aan Eleonore Fafié
Na haar overlijden erfden nicht Annemiek de Jong en Harold Sessink haar collectie. Zij wilden de collectie graag schenken aan een Nederlands museum of instelling, als eerbetoon aan hun tante Eleonore Fafié.

Zomer in het Nederlands Fotomuseum
van 13 juli tm 25 augustus
Bekijk onze zomerprogramma
nl_NLNederlands