Skip to content Skip to footer
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Eregalerij XL Objectiviteit bestaat niet

12 May, 15.00 - 16.00

De Eregalerij XL is een serie themagesprekken waarbij de fotografie centraal staat. Aan de hand van beelden die opgenomen zijn in Eregalerij van de Nederlandse fotografie, worden actuele thema’s besproken met fotografen, curatoren, (beeld)redacteuren en andere experts.

Op zondag 12 mei is het thema Objectiviteit bestaat niet. Onder leiding van Marc Prüst spreken fotografen Ad van Denderen en Sakir Khader, met beeldredacteur Nicole Robbers, over wat objectiviteit in de fotografie nou precies is. Is dit anders bij oorlogsfotografie, documentairefotografie of bij journalistieke fotografie? En hoe wordt de keuze gemaakt welke foto gepubliceerd wordt?

Onze gasten 

Ad van Denderen
Ad van Denderen is een Nederlandse fotograaf met een lange carrière in de fotojournalistiek en documentaire fotografie. Hij neemt een bijzondere plaats in doordat hij zich vaak vele jaren achtereen op een onderwerp richtte en daarbij achter het dagelijkse nieuws werkte. Steeds zocht Van Denderen daarbij naar beelden die corresponderen met zijn eigen ervaringen ter plekke en tegelijkertijd model of symbool konden staan voor complexe politieke situaties en vraagstukken.
De overzichtstentoonstelling En Route is nog te zien tot en met 20 mei in het Nederlands Fotomuseum.

Punta Paloma, Spanje, 2001 © Ad van Denderen
Punta Paloma, Spanje, 2001 © Ad van Denderen

Sakir Khader
Sakir Khader is een Palestijnse documentairefotograaf en filmregisseur, gevestigd in Nederland. Zijn belangrijkste focus ligt op de relatie tussen leven en dood in conflictgebieden, vooral in het Midden-Oosten. Bekend om zijn rauwe maar toch intieme, filmische kenmerkende stijl, probeert Sakir altijd de poëtische zorgen van het dagelijks leven te belichten. In 2022 won hij de prestigieuze Zilveren Camera Award voor zijn foto van een elfjarig Afghaanse jongen die zijn nier verkoopt zodat hij eten voor zijn familie kan kopen. Ook won hij afgelopen februari de Zilveren Camera 2023 voor zijn fotoserie Het leven op de West Bank voor 7 oktober.

Sakir Khader
Sakir Khader

 

Nicole Robbers
Nicole Robbers studeerde kunstgeschiedenis, waarna ze in 1999 als beeldredacteur bij NRC Handelsblad begon te werken. Twaalf jaar later werd ze adjunct-directeur van het fotobureau. Tweemaal vervulde zij de rol van master bij de Joop Swart Masterclass, in 2001 en 2010. Vanaf 2011 nam ze deel aan het bestuur van de Zilveren Camera, de grootste fotojournalistieke wedstrijd met de focus op Nederland. Momenteel werkt ze als onafhankelijk foto-editor. Tot haar klantenportfolio behoren NRC en gemeente Rotterdam.

Praktische informatie
14:30 uur: deuren open
14:45  uur: muziek door Meral Polat
15:00 uur: start programma
Toegang: gratis op vertoon van een museumticket
Aanmelden: bij aankomst bij de balie in het museum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gegevens

Date:
12 May
Time:
15.00 - 16.00
Evenement Categorieën:
,
Sign up for our newsletter
Dutch newsletter, every two weeks.
Sign up
en_GBEnglish (UK)