12.06.2020

Het Nederlands Fotomuseum wil een baken zijn voor fotografen, zeker nu. Opdrachten zijn weggevallen, tentoonstellingen uitgesteld. Terwijl we niet zonder hen kunnen. Het museum stelt daarom elke maand een studio voor 1 dag gratis beschikbaar aan een fotograaf. In deze ruimte kunnen museumbezoekers een portret laten maken voor 50 euro, de opbrengst is voor de fotograaf. En de bezoeker gaat naar huis met een unieke foto.


Nurten & Mehmet © Sebiha Öztas

Deze pop up studio is een van de manieren waarop we er willen zijn voor makers. We hebben natuurlijk al de tentoonstellingen en debatten, zoals nu de exposities van Anaïs López, Paulien Oltheten en Marwan Magroun. En we organiseren samen met onze partners prijzen voor talentontwikkeling: het Steenbergen Stipendium voor jong talent, de Somfy Photography Award voor bewezen talent. De eerste al sinds een jaar of twintig, de Somfy Award sinds dit jaar. Negen talentvolle fotografen kregen een budget om nieuw werk te maken rond het thema ‘Gimme Shelter’. Vanaf 2 oktober tonen we het resultaat van de Somfy Photography Award.  

Maar eerst hebben we nu dan de pop-up fotostudio’s onder de titel ‘15 minuten met...’ Om te beginnen met Sebiha Öztas. Deze jonge fotograaf kreeg al verschillende onderscheidingen: ze won zeer recentelijk de GUP New Photo Talent 2020 en in november 2019 won zij ‘The Keep an Eye Grant’ voor haar project ‘Rebirth’, waarin ze transgenders in Turkije vastlegt.

Vanuit haar thuisbasis Rotterdam schreef zij onlangs voor de site van het Nederlands Fotomuseum een aantal prachtige columns over haar selectie uit de rijke collectie van het museum. Ze begint zo:

“Ik ben Sebiha Öztas, de dochter van Mustafa & Zekiye. Ik ben de kleindochter van Yilmaz & Hatice, de eerste generatie Turkse arbeidsmigranten in Nederland. Het is het harde werken van mijn ouders en grootouders geweest om mij de vrouw te laten worden die ik ben geworden. Dit besef van diepe dankbaarheid naar je ouders en grootouders komt vaak als je zelf op een kruispunt staat van verschillende culturen, in je eigen carrière en ouderschap. Een aantal jaar geleden kreeg ik de vurige wens om mijn wereld, die van mijn ouders en grootouders, van mijn omgeving, van mijn stad Rotterdam en mijn land, Nederland vast te leggen. In fotografie heb ik de vrijheid om grenzen te verleggen, om emoties en gedachten in kleur, vorm en beeld samen te vatten.’


Op 20 juni is zij in het museum en mag ze bezoekers naar haar hand zetten. Wil je geportretteerd worden door Sebiha Öztas? Ben je benieuwd wat zij in jou ziet en hoe zij jou vastlegt?  Aanmelden kan bij:ebal@nederlandsfotomuseum.nl o.v.v. portret Sebiha.

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi