Niveau
Groep 7 en 8
Groepsgrootte
maximaal 15 leerlingen per groep (maximaal 2 groepen tegelijk)
Duur
2,5 uur
Kosten
€400,- per groep.
Contact
Afdeling Educatie
Tel: +31(0)10 20 30 430
educatie@
nederlandsfotomuseum.nl
Lomografie. Denk aan dromerige “instagram-achtige” vierkante foto’s, met klassieke vignetten en diepe kleuren. Hoe schiet je deze surrealistische foto’s zelf, met een analoge camera? Want hoe werkt dat eigenlijk, fotograferen zonder digitale camera of mobieltje?
We gaan in op de techniek van de lomocamera – van de basics tot verschillende extra toepassingen - en wat lomografie zo leuk en bijzonder maakt (zie ook de 10 gouden regels van lomografie). Leerlingen brengen het meteen in praktijk. Hoe laad je de 120 film? En wat is die “N” en “B” bovenop de lens? Gewapend met een leencamera en een vers rolletje schieten ze buiten hun eigen kunstwerk op middenformaat. De rolletjes gaan naar het Lomography-lab, waarna leerlingen hun eigen downloadlink ontvangen voor de foto’s (die ze vervolgens weer zelf kunnen printen), een mooie combinatie van analoog en digitaal dus.
Doelen:
Op een toegankelijke en speelse manier bekend raken met de basisprincipes van de fotografie, de lomografie en analoge fototechniek (het resultaat zie je pas later) en deze eenvoudig kunnen toepassen tijdens het fotograferen met de Diana F+ lomocamera. In staat zijn fotografie in te zetten voor creatieve expressie.
De workshop wordt aangeboden in samenwerking met Lomography Nederland, www.lomography.nl
Workshop met een korte rondleiding
Ter uitbreiding kunnen de leerlingen een bezoek brengen aan een van de tentoonstellingen in het Fotomuseum. De workshop duurt dan een half uur langer en de totale prijs komt dan uit op € 435,-.
BBC-documentaire "The Lomo camera: Shoot from the hip" van Alex Graham over lomografie en het ontstaan ervan (duur circa 60 min.)
Nederlands Fotomuseum
workshop lomografie