Voyage Botanique | Paul den Hollander

 95,00

 • Beschrijving

  B&W photographs, taken between 1992 – 1994, in historical botanical collections dating from the 17th till the beginning of the 20th century. Texts from Carl Linneus in Dutch and English.

  Deze serie foto's van de fotograaf Paul den Hollander is gemaakt in historische herbaria van verschillende Botanische Instituten in Europa. Uit deze verzameling spreekt het verlangen, of misschien ook de noodzaak van de mens om de ons omringende natuur te ordenen en te classificeren.
  Ook al is het systeem kunstmatig, er komt wel onmiddellijk orde in een voorheen chaotische wereld. Door classificatie en naamgeving heeft er in zekere zin ook een creatie plaats, er wordt vorm aan de wereld gegeven. De mens neemt de plaats in van de createur. De planten, genomen uit hun natuurlijke omgeving, worden geplaatst in een rationeel systeem waarbij tevens wordt geprobeerd ze te vrijwaren voor het verval.

  Het leven wordt bevroren op een zeker moment in de tijd maar dit heeft ook een de-naturalisatie van dit leven als gevolg. De collectie, als her-schepper van de werkelijkheid, heeft een atmosfeer waar heden en verleden door elkaar lopen. Dit gebied is de voedingsbodem geweest voor het gemaakte werk. De objecten worden door de fotograaf uit hun wetenschappelijke context gelicht, uit hun starre en rationele systeem en krijgen een nieuwe betekenis. De kracht van het poëtische speelt binnen deze nieuwe en subjectieve (foto-)verzameling een belangrijke rol.

  Aantal pagina's: 99

  Foto's: 50+

  Formaat: 32 x 32 cm

  Bindwijze: paperback

  Taal: Nederlands / Engels

  Uitgever: self published

  ISBN: 9080084948

SKU: 9080084948 Categorieën: , ,