Springvloed | Van Zoetendaal & De Collectie

 29,50

Uitverkocht

 • Beschrijving

  Onder invloed van wind, zon en maan kan het zeewater soms veel hoger stijgen dan gewoonlijk: het is dan springvloed. Dit natuurverschijnsel symboliseert voor gastcurator Willem van Zoetendaal zijn kennismaking met de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum. Iedereen die zich in deze oceaan van beelden begeeft, ontdekt weer onverwachte schatten die veelal nieuw licht werpen op de geschiedenis van de fotografie.

  Met zijn uitzonderlijke oog voor de schoonheid van fotografie, laat Van Zoetendaal ons in de tentoonstelling, en gelijknamige publicatie, Springvloed kennismaken met meer dan 200 foto’s uit de collectie in hun oorspronkelijke vorm: foto’s die van het gehele negatief zijn afgedrukt. Daar waar vele foto’s uit de tentoonstelling bekend zijn als uitsneden, toont Van Zoetendaal deze beelden voor het eerst in hun totaliteit. Hij laat ons zien dat juist in de ‘onbelangrijke’ toevalligheden - op de anders afgesneden delen – veel informatie over de visie en werkwijze van de fotograaf verscholen ligt.

  Dat de foto’s uit de museumcollectie nog steeds actueel zijn, bewijst Van Zoetendaal door hedendaagse fotografie toe te voegen aan de tentoonstelling. Door deze combinatie ontstaan er verrassende verbanden en parallellen tussen heden en verleden.

   

  Auteurs: Willem van Zoetendaal

  Tekst: Willem van Zoetendaal

  Aantal pagina's: 2 x 104

  Formaat: 1,2 x 17 x 23 cm

  Bindwijze: Japans gebonden

  Taal: Nederlands / Engels

  Uitgever: Van Zoetendaal Publishers

  ISBN: 9789072532350