Siberian Exiles 3 - The story of Marju and the legacy of the Atomic Gulag | Claudia Heinermann

 75,00

Op voorraad

 • Beschrijving

  ‘Siberian Exiles 3 - The story of Marju and the legacy of the Atomic Gulag’
  is gebaseerd op het verhaal van Marju, een Estse gedeporteerde, die naar de grens van Kazachstan werd gedeporteerd en daar in 1953 getuige werd van van de ontploffing van de eerste waterstofbom.
  In 1945 werd Marju's vader gearresteerd en naar een Goelagkamp in Kazachstan gestuurd. Marju en haar moeder kwamen terecht bij een kolchoz in Zuid-Siberië aan de grens met Kazachstan. Ze werden tewerkgesteld als landarbeiders op de uitgestrekte steppe, waar Marju in 1953 getuige was van de ontploffing van de eerste waterstofbom.
  Claudia Heinermann reisde naar Kazachstan op zoek naar sporen van de Goelagkampen waar Marju's vader en andere Baltische staatsburgers gevangen zaten, en om de geschiedenis van de nucleaire testlocatie in Semipalatinsk te ontrafelen. Ze wilde weten of er een verband was tussen het Goelag-systeem en het Russische atoomproject dat het begin van de Koude Oorlog inluidde.
  Tijdens haar reizen bracht Heinermann enkele dagen door op de nucleaire testlocatie en bezocht ze Kurchatov, het voormalige administratieve centrum van de testlocatie. Ze sprak met oud-medewerkers, die onder geheimhoudingsplicht op de testlocatie hadden gewerkt, en ging naar de dorpen die al jaren in de fall-out zone lagen. Ze sprak met ooggetuigen die in hun jeugd de paddestoelwolken hadden zien opkomen en de aarde hadden zien trillen.

  Verschijningsdatum: 28-05-2022

  Auteur: Heinermann, Claudia
  Taal: Engels
  Pagina's: 520
  Afmetingen: 240 x 330 x 40 mm
  Uitvoering: hardcover
  ISBN: 978-90-814089-5-0
  Jaartal: 2022

  Oplage: 750
  Uitgever: Claudia Heinermann / Selfpublished

  Ontwerp: SYB , Sybren Kuiper