• Rotterdam-Werkt-02_LR
 • Rotterdam-Werkt-03_LR
 • Rotterdam-Werkt-04_LR

Rotterdam Werkt! Fotografie in opdracht 1864 - heden | Gierstberg, F. & Jong, de J.

 35,00

Op voorraad

 • Beschrijving

  Deze publicatie bestaat geheel uit werk dat fotografen hebben gemaakt in opdracht voor bedrijven, organisaties en media in Rotterdam. De fotografen hadden daarbij niet alle artistieke vrijheid, maar moesten voldoen aan de wensen van de opdrachtgever. Het vaak botsende maar verrassende spanningsveld tussen beroepspraktijk, gebonden en autonome fotografie in relatie tot de onstuimige economische groei van Rotterdam sinds het begin van de fotografie is het belangrijkste onderwerp. Ze omvat bekende, minder bekende en vooral ook veel anonieme fotografen die werkten voor talloze fotografische afdelingen van multinationals tot en met de Dienst Bouw en Woningtoezicht. Werkend binnen de strakke kaders van opdrachtfotografie wisten zij hun werk zowel fotografische kwaliteit als artistiek inzicht mee te geven.

  Behalve een keur aan fotografische genres en uitingen, geeft Rotterdam Werkt! een zeer gevarieerd, veelal nog onbekend beeld van de Maasstad. In opdracht gemaakte foto’s hadden immers een specifieke functie en werden lang niet altijd in de openbaarheid gebracht, tenzij ze voor bijvoorbeeld reclamedoeleinden waren gemaakt.

  Bij de samenstelling is geput uit de verzamelingen van het Nederlands Fotomuseum, het Stadsarchief Rotterdam, de Koninklijke Verzamelingen en het Maria Austria Instituut. Ook uit talloze bedrijfsarchieven zijn bijzondere foto’s gekozen zoals van onder meer Nationale- Nederlanden, de Bijenkorf, Heineken en Diergaarde Blijdorp. Daarnaast zijn veel hedendaagse fotografen vertegenwoordigd en is er aandacht voor bedrijfs- en andere opdrachtfilms.

  Dit boek is het tweede in een reeks over de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Eerder dit jaar verscheen Sterke verhalen, begin volgend jaar De Eregalerij van de Nederlandse Fotografie.

  Auteur(s): Frits Gierstberg & Joop de Jong

  Verwacht op : 18 september 2020

  Taal: Nederlands / Engels

  Pagina's: 256

  Afmetingen:233 x 296 mm

  Uitvoering:hardcover

  ISBN: 9789462263833

  Jaartal:2020

  Uitgever:Lecturis

  Ontwerp:Kummer & Herrman