• WMR-419791_B-print

Nach dem Bade in der Sonne liegend, Gregor Krause

 95,00

 • Kies de mooiste presentatie van uw afdruk!

  Maak gebruik van onze exclusieve inlijstservice.

 • Beschrijving

  Fotograaf: Gregor Krause (1883-1959)
  Titel: Nach dem Bade in der Sonne liegend, Bangli, Bali, Indonesië
  Jaar: 1912-1914
  Afmeting beeld: 37 x 55 cm
  Papiermaat: 61 x 46 cm.

  Gregor Krause was amateurfotograaf. Na zijn opleiding tot arts werd hij Officier van Gezondheid bij het Koninklijk Nederlands-Indische Leger (K.N.I.L.). Van 1912 tot 1914 was hij gelegerd nabij het dorp Bangli op Bali in Indonesië. Daar vestigde hij een polikliniek voor de lokale bevolking, die zo met hem vertrouwd raakte. Buiten werktijd leerde Krause de taal, bestudeerde hij de cultuur en fotografeerde hij vrijwel onopgemerkt met een kleine handcamera.
  Tussen 1917 en 1919 gaf Krause in Nederland lezingen met lantaarnplaten over Bali, onder andere in de Pulchri Studio van de Haagse kunstenaarsvereniging. Bij kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae te Amsterdam organiseerde hij in 1917 een bejubelde Balische tentoonstelling met zijn foto’s.
  Krause publiceerde artikelen met foto’s in het tijdschrift Nederlandsch-Indië Oud & Nieuw. Met het Duitstalige fotoboek Insel Bali (1920), dat vele herdrukken beleefde, verwierf hij internationale bekendheid.
  Krause’s documentaire foto’s geven een paradijselijk beeld van Bali. In Bangli was nog geen toerisme. De diep religieuze mensen leefden er als in de bijbelse hof van Eden. Kort na de Eerste Wereldoorlog inspireerde zijn fotoboek kunstenaars, filmers, schrijvers en antropologen naar Bali te gaan.
  De naaktfoto’s van badende mannen en vrouwen baarden opzien en worden tot op heden (verkeerd) geïnterpreteerd als voyeuristische foto’s. Maar Krause baadde dagelijks zelf tussen de dorpsgenoten in de wasplaats van het dorp. En door zijn klassieke scholing deden de lichaamsvormen van de Baliërs Krause denken aan Egyptische en Griekse beelden uit de Oudheid.
  Van 1919 tot 1928 werkte Krause als arts voor de Bataafsche Petroleum Maatschappij in Balikpapan op het eiland Borneo in Indonesië. Op zondagen trok hij het oerwoud in met een grote platencamera.
  Krause maakte de vroegste opnamen van de ontbossing van Borneo en portretfoto’s van door houtkap ontheemde apen, die hij opving in zijn achtertuin. In 1926 verscheen de portfolio Borneo met ‘Oerwoudbeelden’ en ‘Apenbeelden’, romantische natuurfoto’s.

  Fotoprint
  Uit de vele collectiefoto’s heeft het museum voor u een selectie gemaakt die te koop is als digitale afdruk. Deze prachtige fotoprints worden geprint op hoogwaardig en duurzaam fotopapier: HP Satin Photo Paper, 300 grams. De naam van de fotograaf is geprint in de witrand.

  Bewaartip
  Het is raadzaam om uw foto niet in het zonlicht te hangen, in een vochtige ruimte of boven de verwarming. Fotoprints blijven het mooist als zij in een ruimte hangen waar de temperatuur en de luchtvochtigheid niet al te veel schommelt.

 • Extra informatie
Artikelnummer: WMR- 419791 Categorie: Tags: ,