• webshop-11_nbaf

Kom met suikerklontjes, Gerrit Kiljan

 129,00

Slechts 2 resterend op voorraad

 • Beschrijving

  Fotograaf: Gerrit Kiljan
  Titel: Kom met suikerklontjes
  Jaar: 1930

  Passepartout en lijstmaat: 40 x 50 cm
  Afmeting beeld: 27 x 31 cm
  Papiermaat afdruk: 30 x 40 cm.

  Gerit Kiljan (1891-1968) is één van de fotografen uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum.

  Behoorde samen met Jan Kamman, Paul Schuitema en Piet Zwart tot de pioniers van de Nieuwe Foto- en Typografie in Nederland. Hij was vooral docent en probeerde zijn ideeën over zakelijkheid en functionalisme – geïnspireerd door het Bauhaus in Dessau - over te brengen op zijn studenten. In 1930 startte hij samen met Paul Schuitema de reclame-afdeling aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hierdoor werd de fotografie voor het eerst onderdeel van het lesprogramma aan een officiële Nederlandse kunstopleiding.

  Geleidelijk verschoof zijn belangstelling van de foto- en typografie naar industrieel ontwerpen en in 1950 richtte hij hiervoor een nieuwe afdeling op aan dezelfde academie. Door zijn flesjes voor het limonademerk Joy (1948) en het eerste, massaal in Nederland geproduceerde bakelieten telefoontoestel van de firma Heemaf (1953) kreeg hij op latere leeftijd de nodige faam als industrieel ontwerper.

  Bariet
  Deze foto is met de hand afgedrukt in de donkere kamer van het Nederlands Fotomuseum. Dit gebeurt direct vanaf het originele negatief op zogenaamd barietpapier. Dit is fotopapier van de hoogste kwaliteit. Het bijzonder aan deze manier van afdrukken is dat de foto precies afgedrukt wordt zoals de fotograaf het oorspronkelijk bedoeld heeft.

  Passepartout
  De afdruk is gemonteerd op een opzetkarton en deze is scharnierend voorzien van een passepartout. De foto in passepartout kan makkelijk ingelijst worden in een wissellijst van bovenstaand formaat.

  Bewaartip
  Het is raadzaam om uw foto niet in het zonlicht te hangen, in een vochtige ruimte of boven de verwarming. Fotoprints blijven het mooist als zij in een ruimte hangen waar de temperatuur en de luchtvochtigheid niet al te veel schommelt.

 • Extra informatie
SKU: GKI-862_PP Categorieën: ,