Johan van der Keuken - De kunst waarvan ik het meest houd | Frits Gierstberg (NL Catalogus)

 45,00

Op voorraad

 • Beschrijving

  Johan van der Keuken - De kunst waarvan ik het meest houd

  'Zonder beelden ga ik dood,' is een typerende uitspraak van de Nederlandse cineast, essayist en fotograaf Johan van der Keuken (1938-2001). Met een oeuvre dat zich nadrukkelijk tussen visuele poëzie en
  de documentaire in beweegt, verwierf Van der Keuken internationale faam. In de jaren vijftig en begin jaren zestig maakte hij drie spraakmakende fotoboeken die inmiddels tot de canon van het Nederlandse fotoboek behoren. Van der Keuken liet zich vooral inspireren door jazz en de experimentele poëzie van de Vijftigers. Gaandeweg werd de fotografie voor hem een instrument voor een visueel onderzoek naar wat een beeld vermag.  Net als in zijn
  films kwam de beweeglijkheid van het beeldkader symbool te staan voor zijn eigen positiebepaling ten aanzien van de ‘werkelijkheid’. Hij streefde naar een even open als maatschappelijk betrokken houding ten aanzien van andere perspectieven, andere mogelijkheden, andere beelden - vooral beelden. Het Nederlands Fotomuseum brengt met deze publicatie voor het eerst na meer dan twintig jaar een groot overzicht van zijn fotografische werk, dat nog niets aan actualiteit heeft ingeboet.

  Vanaf 7 oktober 2022 t/m 5 februari 2023 organiseert het Nederlands Fotomuseum een grote tentoonstelling met het werk van Johan van der Keuken. Hierbij verschijnt dit omvangrijk boek in een Nederlandse editie en Engelse editie.

  Johan van der Keuken - De kunst waarvan ik het meest houd is onderdeel van de doorlopende reeks over de collectie en de tentoonstellingen van het Nederlands Fotomuseum. Eerder verschenen de publicaties Sterke verhalen, Rotterdam Werkt!, Eregalerij van de Nederlandse fotografie,  Van Peking tot Parijs over Ellen Thorbecke, In de hoofdrol Chas Gerretsen en Verbeelding.

  Concept & samenstelling: Frits Gierstberg

  Fotografie: Johan van der Keuken &

  Emmy Andriesse, Machiel Botman, Manuel Álvarez Bravo, Henri Cartier-Bresson,
  Ad van Denderen, Leo Divendal, Ed van der
  Elsken, Leo Erken, René Groebli, William Klein,
  Kadir van Lohuizen, Eddy Posthuma de Boer,
  Koen Wessing

  Auteur(s): Birgit Donker, Frits Gierstberg, Herman Hertzberger, Johan van der Keuken, Lucebert, Aglaya Tomasi

  Verwacht op : 7 oktober 2022

  Taal: Nederlands (English version available)

  Pagina's: 300

  Afmetingen: 230 x 290  mm

  Uitvoering: Hardcover

  ISBN: 9789462264533

  Jaartal:2022

  Uitgever: Lecturis

  Ontwerp: Kummer & Herrman