Niet op voorraad

Ieder kind is speciaal: kinderen met beperkingen in regulier onderwijs | Dana Lixenberg

Uitverkocht

De vierjarige Anna zit met rolstoel en al in de klas. Ze is vanaf haar middel verlamd, ze kan niet zelf naar school fietsen, niet meedoen met dansjes in de klas, ze kan niet zelf naar de wc. Ze gaat naar een gewone school, niet naar het speciaal onderwijs. Wat dat betreft is Anna een kind van deze tijd. Als het even kan zouden kinderen met een beperking naar een reguliere school moeten, is het streven van beleidsmakers op onderwijsgebied. Een tentoonstelling in het onderwijsmuseum laat vijf kinderen zien die met extra begeleiding regulier onderwijs volgen, ondanks hun beperking. De 15-jarige Karin ziet slecht, Cheyenne van 9 maakt moeilijk contact, Bruin van 7 heeft het syndroom van Down en de 13-jarige Milan maakt drukke bewegingen, door de combinatie van Gilles de la Tourette met adhd.

Het vraagt van de leerkrachten en van de medeleerlingen wel wat aanpassing. Uit de vijf portretten blijkt ook dat kinderen rekening houden met elkaar. In een gesprekje vertellen Tijmen (6) en Emil (7) hoe ze omgaan met hun klasgenoot Bruin.

Tijmen: „We kunnen hem niet altijd verstaan. Maar we snappen hem wel.”

Emil: „Ik versta hem wel. Ik kan Bruin-taal.”

Ieder kind is speciaal. Kinderen met beperkingen in regulier onderwijs met foto’s van Dana Lixenberg en tekst door Robin Gerrits.

Aantal pagina's: 112

Foto's: 50+