Gloeilamp op krant, Paul Schuitema

Fotograaf: Paul Schuitema
    Titel: Gloeilamp op krant
    Jaar: 1928-1930

Paul Schuitema (1897 -1973) is één van de fotografen uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum.

Paul Schuitema heeft samen met Piet Zwart en Gerrit Kiljan gezicht en vorm gegeven aan de Nieuwe Fotografie en Nieuwe Typografie in Nederland. De in Groningen geboren Geert Paul Hendrikus Schuitema werkte lange tijd als grafisch- en industrieel ontwerper. Hij zag het mechanisch karakter van fotografie als passend in een modern tijdperk dat zich kenmerkt door snelheid. Als een van de eersten paste Schuitema fotomontage toe in zijn reclamedrukwerk. Ook stelde hij zijn capaciteiten als vormgever in dienst van de politieke strijd. Hierdoor en door zijn docentschap aan de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten stimuleerde hij jongeren om hun camera in de geest van de Nieuwe Fotografie op de mens in zijn sociale omgeving te richten.

Bariet
    Deze foto is met de hand afgedrukt in de donkere kamer van het Nederlands Fotomuseum. Dit gebeurt direct vanaf het originele negatief op zogenaamd barietpapier. Dit is fotopapier van de hoogste kwaliteit. Het bijzonder aan deze manier van afdrukken is dat de foto precies afgedrukt wordt zoals de fotograaf het oorspronkelijk bedoeld heeft.

Bewaartip
    Het is raadzaam om uw foto niet in het zonlicht te hangen, in een vochtige ruimte of boven de verwarming. Foto’s blijven het mooist als zij in een ruimte hangen waar de temperatuur en de luchtvochtigheid niet al te veel schommelt.

SKU: PAS-1505-B Categorie: Tags: ,