Faces - Europese portretfotografie sinds 1990 | VISAGES - Portraits européens

Op voorraad

Faces is tot 28.08.2016 te zien tijdens PHotoEspaña in Madrid.

Onder de titel FACES | European Portrait Photography since 1990 bracht het Nederlands Fotomuseum in de zomer van 2015 werk van 32 fotografen en beeldend kunstenaars bij elkaar die in de afgelopen decennia bepalend zijn (geweest) voor de vernieuwing binnen de Europese portretfotografie. Naast grote namen als Tina Barney, Anton Corbijn, Rineke Dijkstra, Boris Mickailov, Thomas Ruff, Juergen Teller en Stephan Vanfleteren, maken ook minder bekende – maar invloedrijke – fotografen deel uit van de selectie. De tentoonstelling laat de kracht, rijkdom en diversiteit van de hedendaagse Europese portretfotografie zien en legt daarbij verbanden met de renaissancetraditie – de oorsprong van het portretgenre.

FACES was de eerste tentoonstelling die terugblikte op de belangwekkende ontwikkelingen die de Europese portretfotografie na 1989 heeft doorgemaakt. Zij signaleerde een tendens in het genre waarin de individuele mens - beroemd of anoniem - en zijn of haar sociale en culturele identiteit centraal staat. Deze artistieke ontwikkeling gebeurt tegen de achtergrond van razendsnelle veranderingen binnen Europa door globalisering, migratie, de komst van internet en de economische eenwording: veranderingen die het begrip ‘identiteit’ sinds 1990 op scherp hebben gesteld. In de tentoonstelling komen dan ook vragen aan bod over identiteit, cultuur en geschiedenis en de relaties tussen de geportretteerde, de kijker en de fotograaf.

Titel: Faces | Europese portretfotografie sinds 1990
    Introductie: Frits Gierstberg
    Met bijdrage van: Alexandra Athanasiadou, Christophe De Jaeger, Paul Dujardin, Alicja Gescinksa, Frits Gierstberg, Vangelis Ioakimidis en Gautier Platteau
    Uitgever: Hannibal/Prestel en Bozaar Books