Charlott Markus | Some Things Bleak

 54,50

Slechts 2 resterend op voorraad

 • Beschrijving

  Some Things Bleak, een publicatie over het zien versus niet zien, met betrekking tot geslacht, klasse en klimaat, en een werk over representatie en reproductie. Kortom, een poëtisch voertuig voor perceptie en samenhang.

  Na een artist in residence in Japan in het voorjaar van 2019 en terug in Amsterdam, voelde Markus de behoefte aan stilte en contemplatie. Intuïtief bouwde ze een studio-omgeving in het bos en begon een fotografisch proces. Het begon met een gevonden zeil; dezelfde blauwe zeil die in Japan een algemeen gezicht is en als je beter kijkt vaak een onderkomen voor iemand zonder huis. Dezelfde bekende blauwe vlekken die we in Europa op bouwplaatsen en in tuinen zien, een weefsel dat beschermt tegen het natte en wat we niet moeten zien verbergt. Door gebruik te maken van de zon als enige lichtbron werden planten gefotografeerd door het weefsel, waardoor de afbeeldingen lijken alsof ze op zee zijn, onder water of drijven in een blauwe hemel. Toch is het slechts een geweven blauw plastic stuk dat verbergt wat voor ons ligt. Het blokkeert ons uitzicht en verbergt het natuurlijke. Een bedrog. Een illusie.

  Parallel aan het eren van artistieke schrijfkunst zoals kalligrafie en Rorschach-tests, verwijzen deze afbeeldingen ook naar cyanotypes, de eerste foto's ooit gemaakt. Als je goed kijkt, lijkt het geweven blauwe raster in het zeil op de vluchtige eindeloze digitale pixels die ons omringen in ons dagelijks leven. De afbeeldingen zijn poëtisch en tegelijkertijd een somber abstractie van de natuur, representatie en reproduceerbaarheid. Sommige dingen zijn somber is een poëtische samenvatting van de gedachten van de kunstenaar en de gelegenheid, tegelijkertijd wijst het werk op intersectionele opvattingen in zowel de teksten als in de metafoor van het drukproces.

  Deze publicatie is meer een kunstwerk dan een echt boek. Een hardcover die losse bladen bevat, die allemaal zijn opgevouwen in afzonderlijke mappen. Mappen die democratisch kunnen worden uitgenomen en gebruikt kunnen worden als afzonderlijke kunst

  Auteurs: Charlott Markus , Sophia Seawell

  Pagina's: 80
  Size: 24 x 34 cm
  ISBN: 9789083165875

  Uitgeverij: FW: Publishers

  Vormgever: Hans Gremmen