50 Jaren kijken op u neer | Dirk de Herder

 17,50

Uitverkocht

 • Beschrijving

  Dirk de Herder (geboren 1914) is onder andere een begaafde en soms geraffineerde fotograaf van de pioniersgeneratie van Carel Blazer, Emmy Andriesse en Henk Jonker, die evenwel nooit zoals zij bekend werd bij een groter publiek. De oorzaak daarvan is zonder twijfel zijn grote veelzijdigheid: hij was tevens filmer (met Bert Haanstra en zelfstandig), nog steeds schilder-beeldhouwer en altijd ook nog fotograaf.

  Hij publiceerde slechts een handvol fotoboeken, waaronder "De Herder, her en der" en "Ga nooit op reis zonder een koffer met dromen", reisde veel en exposeerde geregeld. Dit boek bevat 25 informele maar indringende schilders- en beeldhouwersportretten, vaak vergezeld van een typerende plaat van werk of atelier. Op de overigens witte linkerpagina een aforistische uitspraak van of over de kunstenaar.

  Onnodig te zeggen dat De Herder alleen in zwart fotografeert. Aanwezig zijn onder anderen Appel, Constant, Sierhuis, Eyck, Klement en Dankowa (met haar beroemde Haagse Indië-monument). Een fotografisch juweeltje van dubbeltalent De Herder naar aanleiding van een expositie in het Amstelveense Cobra-museum, dat ook vanwege de schaarste van zijn fotoboeken alle aandacht verdient.

  Aantal pagina's: 116

  Foto's: 25+

  Formaat: 15 x 21 cm

  Bindwijze: softback

  Taal: Nederlands

  Uitgever: De Nieuwe Haagsche

  ISBN: 9072766148

Artikelnummer: 9072766148 Categorieën: , ,