• Tickets kopen
  • Zondag 29 dec. 2019

  • 12.00 – 13.00 uur

  • 3 euro (excl. museumentree)

Voetbalfotografie toen en nu met Hugo Borst

In journalist Hugo Borst komen twee passies samen: voetbal en fotografie. Op zondag 29 december gaat Hugo Borst in gesprek met een expert op het gebied van voetbalfotografie en Sparta historicus Johan van Gent.

Wist je dat het fotograferen van voetbalwedstrijden in eerste instantie een leuke bijbaan was voor nieuwsfotografen? En dat het geregeld voorkwam dat de bal net niet op de foto stond en dat die in de Donkere Kamer er later in werd ‘gephotoshopt’? Een expert op het gebied van voetbalfotografie laat zien aan de hand van foto’s van toen en nu hoe deze tak van sport zich heeft ontwikkeld van feitelijke verslaglegging naar pure emotie.

Met Sparta historicus Johan van Gent spreekt Hugo Borst over het Sparta van vroeger en nu. Daarbij staan we stil bij de memorable Sparta wedstrijd uit 1957 die werd afgetrapt door de Amerikaanse filmster Janye Mansfield, vastgelegd door onder andere de Rotterdamse fotograaf Kees Molkenboer. Deze fotoserie bevindt zich in de collectie van het Nederlands Fotomuseum en is nu te zien in de tentoonstelling Sterke verhalen.

Wat deed Mansfield op de stip? En hoe liep deze wedstrijd af? Johan van Gent zat als 15-jarige jongen op de tribune en kan als geen ander dit moment navertellen.

Dit gesprek is onderdeel van het activiteitenprogramma van de tentoonstelling Sterke verhalen uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum. In deze tentoonstelling zijn voetbalfoto’s van Kees Molkenboer te zien, evenals de bekende fotoserie Hollandse Velden van fotograaf Hans van der Meer.

Gebouw Las Palmas Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi