Viviane Sassen | UMBRA - Fotografiska

Van 1 september tot en met 12 november 2017 is het bijzondere fotoproject UMBRA van Viviane Sassen te bewonderen in Fotografiska in Stockholm. Sassen is internationaal één van de meest toonaangevende fotografen van dit moment. In 2014 maakte zij speciaal voor het Nederlands Fotomuseum onder de titel UMBRA een serie nieuwe werken, waarin het voor haar kenmerkende spel met schaduw centraal staat.

Viviane Sassen is mode- én autonoom fotograaf en bekend geworden met verleidelijke kleurenfoto’s waarin vorm en inhoud op de rand van abstractie balanceren. Uitbundige kleuren spelen daarin een even grote rol als diepe schaduwen, die in haar foto’s aan bestaande vormen soms raadselachtige contouren geven. De menselijke figuur, het lichaam en de pose zijn belangrijke klassiek-artistieke thema’s in haar werk. Haar spel met realisme en abstractie in de fotografie, dat onze blik verwart en betekenissen open laat, is echter zeer eigentijds.

UMBRA toont het vrije werk van Sassen in een caleidoscopische tentoonstelling waarin de schaduw veelal een metafoor is voor de menselijke psyche. Angsten en verlangens, maar ook fantasie en illusie, intrigeren en prikkelen de beschouwer. Haar spel met realisme en abstractie in de fotografie heeft zowel spectaculaire als poëtische kanten. Op uitnodiging van Sassen heeft dichteres Maria Barnas gedichten geschreven bij het werk.

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de website van Fotografiska.

Gebouw Las Palmas Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi