• Symposium en tentoonstelling

  • Donderdag 27 mei en vrijdag 28 mei 2021

Undisciplining Photography


What can photography do?

Het Nederlands Fotomuseum organiseert samen met de Master Photography & Society (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten), het Research Center for Material Culture en het Wereldmuseum de eerste editie van Undisciplining Photography op donderdag 27 en vrijdag 28 mei 2021. Het symposium vindt plaats via livestreaming op het YouTube kanaal van het Nederlands Fotomuseum.

 

Undisciplining Photography – symposium en tentoonstelling
Waar ligt de leidende rol van fotografie in onze hedendaagse samenleving nu iedereen een camera heeft en beelden verspreidt? Tot welke politieke, historische en sociale wortels kunnen we de oorsprong van de fotografie bevragen en voorbij gaan aan de grenzen die er zijn gesteld? Zeventien internationale fotografen en onderzoekers uit twaalf verschillende landen (Zuid-Afrika, Indonesië, Bangladesh, Iran, Canada en verschillende Europese landen) debatteren – met hun fotografische ervaring en kennis als vertrekpunt – over de vraag wat fotografie kan bijdragen aan de verbeelding van maatschappelijke issues die onze levens vandaag de dag bepalen. Vanuit de toekomst en vanuit het verleden. Met als gastsprekers onder meer Laia Abril, George Mahashe, Sara Blokland, Donald Weber, Gita Cooper van-Ingen, Michele Borzoni en het collectief Kunci. Undisciplining Photography is een verbale en visuele reactie op de nog te openen Eregalerij van de Nederlandse fotografie in het Nederlands Fotomuseum. Kijk voor meer informatie: www.undiscipliningphotography.org

De Eregalerij van de Nederlandse fotografie
Het Nederlands Fotomuseum opent zodra musea weer open mogen voor publiek de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. In de Eregalerij vertellen 99 bijzondere foto’s samen het verhaal van Nederlandse fotografie van 1842 tot nu. De Eregalerij toont de hoogtepunten, vernieuwingen en de enorme stappen die fotografen maakten tussen de uitvinding van de foto tot aan de innovaties van nu. De foto’s zijn van iconische waarde door hun maatschappelijke en artistieke betekenis.

Het symposium Undisciplining Photography neemt de Eregalerij van de Nederlandse fotografie als vertrekpunt en richt zich op wat nog komen gaat: welke stappen fotografen moeten nemen en welke vragen gesteld moeten worden over maatschappelijke onderwerpen waarvan het belang de nationale grenzen overstijgt. Vragen die ter discussie worden gesteld zijn bijvoorbeeld: hoe commerciële technieken menselijke identiteiten creëren, hoe – en of – de pijn van anderen verbeeld moet worden en wat de positie van fotografie kan zijn in een postkoloniale visuele praktijk.

Woord en beeld, opening tentoonstelling Undisciplining the Gallery op 26 mei
Woord en beeld raken op het symposium met elkaar verweven. Fotografiestudenten reageren op de lezingen met niet eerder vertoond fotografisch werk (beelden, fotoseries, filmclips).
De tentoonstelling Undisciplining the Gallery van het Nederlands Fotomuseum, die opent op 26 mei, maakt ook deel uit van het symposium. Deze tentoonstelling presenteert fotografisch werk van Sophie Allerding, João Mateus Da Fonseca Viegas en Rafael Roncato, allen fotografiestudent van de Master Photography & Society. Deze tentoonstelling, de vijfde editie van de serie Nacht in/ Dag uit, komt tot leven zodra de zon ondergaat en is voor iedereen vanaf de Wilhelminakade - straatkant van het Nederlands Fotomuseum - te zien.

Informatie en deelname
Het symposium is bedoeld voor studenten, docenten, fotografen, kunstenaars, onderzoekers, curatoren, journalisten en alle anderen die geïnteresseerd zijn in de visuele cultuur. Je krijgt toegang tot de livestreaming op het YouTube-kanaal van het Nederlands Fotomuseum na registratie. We nodigen iedereen uit tijdens het symposium te participeren in de discussies met de sprekers door vragen te stellen en opmerkingen te plaatsen in de chat-stream.


Deelname is gratis en voertaal is Engels.
Registreer via www.undiscipliningphotography.org of door een e-mail te sturen naar symposiumMAPS@kabk.nl

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi