ULAY | POLAROIDS

Het Nederlands Fotomuseum presenteert met trots het werk van de internationaal gerenommeerde kunstenaar Ulay in de eerste tentoonstelling ooit die geheel is gewijd aan zijn Polaroids. De tentoonstelling Ulay | Polaroids laat zowel vroeg als zeer recent werk zien, waaronder een aantal werken afkomstig uit de Rabo Kunstcollectie, waarmee het museum nauw samenwerkt voor de tentoonstelling, documentaire en publicatie.

Ulay
Beeldend kunstenaar Ulay (geb. Frank Uwe Laysiepen, Solingen, Duitsland, 1943) is een pionier op het gebied van Polaroidfotografie en staat bekend om zijn bijzondere experimenten met deze techniek. Zo ontwikkelde hij de zogenaamde ‘Polagrammen’: levensgrote Polaroids waarvoor hij letterlijk in een groot-formaatcamera stapte. Eén Polaroidwerk van zijn hand is van afmeting zelfs groter dan 2,5 meter.

Hij maakte kennis met Polaroid toen hij eind jaren zestig in Amsterdam kwam wonen. Door zijn technische aanleg en kennis werd hij al snel een belangrijk specialist en adviseur. Van de fabrikant kreeg hij bijna onbeperkt filmmateriaal en mocht hij met de nieuwste camera’s werken. Aan het begin van de jaren zeventig begon Ulay een zeer persoonlijk onderzoek naar zijn eigen identiteit in relatie tot, onder andere, sociale conventies en het spanningsveld tussen man en vrouw. De instant-fotografie van Polaroid sloot naadloos aan bij zijn behoefte om zijn performances direct vast te leggen. Hij voerde talloze handelingen uit waarbij hij zich verkleedde of schminkte en die hij onvermoeibaar met de Polaroidcamera vastlegde, meestal in de vorm van series die hij ‘Auto-Polaroids’ noemde.

Rabo Kunstcollectie
De tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum komt tot stand in samenwerking met de Rabo Kunstcollectie en Maria Rus Bojan, mede-auteur van het boek Whispers. Ulay on Ulay (Valiz, 2014) is als adviseur bij de tentoonstelling betrokken. Al sinds eind jaren negentig verzamelt Rabobank als eerste Nederlandse kunstcollectie werk van Ulay en heeft ze een aantal belangrijke Polaroidwerken in haar bezit. Sinds 2013 adviseert Katrin Pietsch (restaurator van het Nederlands Fotomuseum) de Rabo Kunstcollectie over de conservering en de restauratie van onder meer Polaroidfoto’s.

Kunstaanbieding
Ter gelegenheid van de tentoonstelling Ulay | Polaroids heeft de Rabo Kunstcollectie Ulay uitgenodigd een nieuw Polaroidwerk te maken. Daaruit is de serie JOY ontstaan, een editie van honderd Polaroids, gemaakt in de Palmeraie, een oase buiten Marrakech. Iedere foto is uniek en wordt in een passe-partout aangeboden, voorzien van signatuur en datering.

Documentaire
Tijdens de voorbereidingen van  de tentoonstelling wordt door Charlotte Ebers van AndersDoenProducties een filmdocumentaire gemaakt over Ulay en Polaroid. Deze zal tijdens de tentoonstelling worden vertoond en is mogelijk gemaakt door de Rabo Kunstcollectie.

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi