• 3 okt. 2020 - 6 dec. 2020 van zonsondergang tot zonsopgang op de ramen van het museum

  • Colofon Nacht In / Dag Uit | Fotograaf: Sofie Knijff. Ontwerp foto installatie: Sofie Knijff. Editor Foto Installatie: Arnoud Noordegraaf. Audio Opname: Gregory Martodikromo. Projector Installatie & Montage: Marcel Langenberg en Arnold Schalks. Met speciale dank aan: Reijntjes Interproject B.V. en Optoma BV Nederland, Fardeen Sultan.

Translations | Sofie Knijff

Ruim tien jaar reisde fotograaf Sofie Knijff over de wereld en portretteerde kinderen op een bijzondere manier. Ze vroeg de kinderen wat hun dromen waren voor de toekomst en gaf hun de vrijheid zelf dit droompersonage vorm te geven. Dit resulteerde in een rijke serie portretten van kinderen die hun toekomstige zelf zien als bijvoorbeeld jager, stewardess, dokter of journalist. Een ruime selectie van de kinderportretten is nu te zien als projectie op de ramen van het fotomuseum, zelfs nu het museum gesloten is. Na zonsondergang lichten de ramen op en komen de droomwerelden van de kinderen tot leven. Zo kan er ook in deze lastige tijden nog genoten worden van al het moois dat de Nederlandse fotografie te bieden heeft. Woon je niet in de directe omgeving van het museum? Bekijk dan deze projectie online, in een prachtige videoclip komen alle portretten voorbij vergezeld met muziek van violist Marc Daniel van Biemen, aanvoerder van Camerata Concertgebouworkest.

Video clip regie en opname: Oscar Schenk
Violist: Marc Daniel van Biemen, “Capriccio” – Simeon ten Holt

Translations
‘In welke mate worden de dromen van kinderen beïnvloed door hun omgeving, cultuur, geschiedenis en levensomstandigheden?’. Deze vraag was het startpunt van Knijff’s fotografische ontdekkingsreis waar ze onderzoek deed naar de droomwereld van kinderen. Ze trok tien jaar lang de wereld over en fotografeerde kinderen in Mali, India, Zuid-Afrika, IJsland, Groenland, Brazilië, Nederland, Frankrijk, Spanje, China, Mongolië en Sri Lanka. Wat opvalt is dat Knijff in elk land dezelfde neutrale achtergrond gebruikte. Hiermee zorgde ze voor een volledige focus op de innerlijke wereld van het kind.

 ‘Zodra de kinderen voor de camera verschenen vroeg ik hen niet hun droompersonage te spelen, maar het te zijn. Deze transformatie blijft fascinerend om te waarnemen.’  - Sofie Knijff

Knijff nam tijdens haar reizen enkele trends waar. Zo bleken veel kinderen in Mali de wens te hebben dokter te worden, terwijl de kinderen in Groenland het liefst willen werken in lokale winkels, vliegvelden of zichzelf zien als jager. Knijff concludeerde hieruit dat de omgeving en maatschappelijke normen en waarden een grote rol spelen bij het vormen van toekomstdromen.


De jager (groenland); De stewardess (IJsland); De lerares (Mali) © Sofie Knijff

Tentoonstelling
Vanaf 3 oktober is er een bijzondere tentoonstelling te zien op basis van Knijff’s werken. Op verzoek van het Nederlands Fotomuseum heeft Knijff een installatie van haar project gemaakt waarin haar werk geprojecteerd zal worden op de ramen van het Fotomuseum. Zodra de avond valt komen de droomwerelden van de kinderen tot leven. De tentoonstelling maakt deel uit van Nacht in / Dag uit, een nieuw project van het Nederlands Fotomuseum waar kunstwerken geprojecteerd worden op de ramen van het museum. Zelfs nu het museum gesloten is, zal de installatie, vanaf zonsondergang tot zonsopgang, vanuit de straatkant te zien zijn. De nachttentoonstelling is t/m 6 december te zien. 

Publicatie
De kinderportretten worden gebundeld in het fotoboek Translations. Het boek is vormgegeven door ontwerpers Kummer&Herrman en wordt uitgegeven door Hatje Cantz Verlag. In het boek staan 50 kinderportretten, begeleidt door een essay van Rutger van der Hoeven. Translations is nu te koop in onze webwinkel.

Biografie
Sofie Knijff (België, 1972) studeerde aan de toneelacademie in Maastricht en later aan de Fotoacademie in Amsterdam. In haar werk komen deze twee disciplines zichtbaar samen doordat ze documentaire en geënsceneerde beelden combineert. Haar werk is te zien geweest bij diverse musea en fotofestivals, waaronder Les Rencontres d’Arles Photo Festival en NY Photo Festival. Knijff werkt regelmatig voor onder meer De Volkskrant, NRC, Parool en haar werk is gepubliceerd in internationale media als The Huffington Post en The New Yorker.

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi