• 7 november t/m 17 januari 2016

  • Werklust. Biografie van een gebruikslandschap | Uitgeverij NAi010 / Ideas on paper

THEO BAART | WERKLUST

Het Nederlands Fotomuseum presenteert de tentoonstelling Werklust, Biografie van een gebruikslandschap van fotograaf Theo Baart (Amsterdam, 1957). Werklust is het vervolg op zijn veelgeprezen fotoboek Bouwlust. The urbanization of a polder (1999).

In Bouwlust bracht Baart ruim twintig jaar fotografie samen over de veranderingen in en rond Hoofddorp. Baart had zijn jeugd in dit polderdorp doorgebracht en was gefascineerd geraakt door de snelle en grootschalige veranderingen in het landschap die direct en indirect het gevolg waren van de snelle uitbreiding van Schiphol Airport. In 2009 verwierf het Nederlands Fotomuseum een groot aantal afdrukken uit Bouwlust voor de collectie.

Vijftien jaar later is Baart nog steeds niet uitgekeken op het gebied. En met reden: Hoofddorp en omgeving vormen nog steeds een fraaie spiegel van de zich alsmaar sterker globaliserende economie en de manier waarop deze haar uitwerking heeft op het lokale landschap, de economie en de politiek. Het veranderende grondgebruik leidt tot zeer ongewone en daardoor spectaculaire landschappen, met een wildgroei aan kantoor- en hotelarchitectuur, (snel)wegen, gigantische opslagloodsen en de aanleg van een imposant ondergrondse gasleidingnetwerk. Vanuit zijn aanhoudende verbazing en fascinatie bleef Theo Baart er fotograferen.

Werklust laat zien hoe Nederland zich staande houdt in de globaliserende wereldeconomie. Maar ook hoe een fotograaf in staat is om een complex en relatief abstract onderwerp om te zetten in een overtuigend, even informatief als opiniërend beeldverhaal.

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi