Sterke verhalen – Unplugged | Trio Sprangers, Fondse, Brinkmann

Trio Sprangers, Fondse, Brinkmann
Het concert van Trio Sprangers/Fondse/Brinkmann maakt onderdeel uit van de serie Sterke verhalen – Unplugged, waarbij saxofoniste Kika Sprangers maandelijks een concert samenstelt waar ze al of niet zelf in meespeelt, geïnspireerd op de thema’s uit de tentoonstelling Sterke verhalen uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum.

Trio Sprangers, Fondse, Brinkmann maakt verbinding met het migratiethema en de fotoserie ‘Verhalen van de vlucht’. Componist en pianist Martin Fondse schreef eerder het stuk ‘Karavansarai’: dit is een rustplaats waar nomaden uit alle windstreken elkaar tegenkomen. Het stuk gaat over verbinding, de reis en het samenkomen van culturele tradities. In het trio vullen saxofoniste Kika Sprangers en cellist Jörg Brinkmann de composities van Fondse aan met hun eigen verhalen en tradities. Elke keer dat het trio samenkomt en optreedt, klinken de stukken anders, geïnspireerd door de tijd en ruimte van het moment. En zo is alle muziek van dit trio in beweging, maar ze kent onder andere door ‘Karavansarai’ ook rustmomenten en illustreert zo de reis van een migrant.

Bezetting:
Kika Sprangers – saxofoon

Martin Fondse – piano
Jörg Brinkmann – cello

Curated by Kika Sprangers
De jazzserie Sterke verhalen – Unplugged is samengesteld door saxofoniste Kika Sprangers, in samenwerking met Jazz International Rotterdam. De sinds kort in Rotterdam woonachtige Kika Sprangers (1994) is een rising star aan het Nederlandse jazzfirmament. Ze raakt het publiek met haar lyrische spel en karakteristieke geluid, en met haar kleurrijke composities. In 2016 rondde Kika haar conservatoriumopleiding af en sindsdien volgt het ene indrukwekkende project na het andere, zoals haar gelauwerde EP ‘Leaves of Lily’ (2017), haar aandeel in Young VIP Tournee (2018) en haar debuut op North Sea Jazz (2019). Voor ‘Human Traits’ - het recente debuut van haar Large Ensemble - liet Kika zich inspireren door de portretfoto’s van Karen van Gilst en proefde ze aan het krachtenveld tussen klank en beeld. De uitnodiging van Jazz International Rotterdam om de jazzserie Sterke verhalen – Unplugged in het Nederlands Fotomuseum te cureren, is voor haar mooie vervolgstap, waarbij zij naast haar eigen projecten ook andere musici programmeert, die de muzikale verbinding met de thematiek in de fotoserie op een verdiepende manier kunnen (waar)maken.

Jazz International Rotterdam
Jazz International Rotterdam ontwikkelt projecten samen met makers in de stad. Door haar kennis als jazzprogrammeur te delen met de jazzmakers, investeert zij op nieuwe creatieve manieren in de levendige Rotterdamse jazzcultuur en verbindt zij jazztalent met de stad. Deze makers presenteren zich op inspirerende plekken in de stad en tijdens het jaarlijkse Festival Jazz International Rotterdam.

Bestel Tickets via jazzinternational

Sterke verhalen – Unplugged vindt plaats op 26 januari, 23 februari, 29 maart, 26 april en 17 mei 2020 in het Nederlands Fotomuseum.