Sterke verhalen – Unplugged | Loran Witteveen Trio - Twin Paradox

Het concert van Loran Witteveen Trio - Twin Paradox maakt onderdeel uit van de serie Sterke verhalen – Unplugged, waarbij saxofoniste Kika Sprangers maandelijks een concert samenstelt waar ze al of niet zelf in meespeelt, geïnspireerd op de thema’s uit de tentoonstelling Sterke verhalen uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum.

Loran Witteveen (1988) is pianist en componist. Voor dit concert liet hij zich inspireren door een thema in de fotoserie ‘Sterke verhalen’ in het Nederlands Fotomuseum.Nadat Loran in 2014 cum laude afstudeerde aan het Conservatorium van Amsterdam won hij de Dutch Jazz Competition (2014), de solistenprijs van de Keep an Eye Competition (2014) en was hij Young VIP (2015). Naast spelen en componeren voor zijn eigen trio speelt hij in uiteenlopende projecten met muzikanten uit heel Europa zoals Lars Dietrich, Dick de Graaf en Pol Belardi. Daarnaast is Loran sinds 2017 docent piano aan het Codarts conservatorium in Rotterdam. Begin 2020 kwam het debuutalbum ‘Twin Paradox’ van het Loran Witteveen Trio uit bij het gerenommeerde Duitse platenlabel Winter&Winter.

Twin Paradox
Het debuutalbum van de Nederlandse pianist Loran Witteveen is een muzikale ode aan het gedachtengoed van Albert Einstein. Over een periode van vijf jaar componeerde Loran 25 etudes geïnspireerd door tijd en de relativiteit van tijd. Op zoek naar een muzikale taal waarbij tijd en ritme niet constant zijn maar bewegen. Een combinatie tussen doorgecomponeerde passages en improvisatie die de luisteraar meeneemt op een reis door tijd en ruimte. Recentelijk nam hij samen met bassist Clemens van der Feen en drummer Tristan Renfrow voor het gerenommeerde Duitse platenlabel Winter&Winter een selectie van de etudes op, die in het begin van dit jaar uitgekomen is.

“De sound die ik voor ogen had met het schrijven van dit werk is een geluid van beweging en flexibiliteit, zowel in de doorgecomponeerde passages als in de improvisatie gedeeltes. Zoals tijd ook flexibel is afhankelijk van de positie in de ruimte, snelheid en andere factoren wil ik muziek maken waar tijd niet constant maar flexibel is.”

Bezetting:
Loran Witteveen - piano

Clemens van der Feen - contrabas
Tristan Renfrow - drums

Curated by Kika Sprangers
De sinds kort in Rotterdam woonachtige Kika Sprangers (1994) is een rising star aan het Nederlandse jazzfirmament. Ze raakt het publiek met haar lyrische spel en karakteristieke geluid, en met haar kleurrijke composities. In 2016 rondde Kika haar conservatoriumopleiding af en sindsdien volgt het ene indrukwekkende project na het andere, zoals haar gelauwerde EP ‘Leaves of Lily’ (2017), haar aandeel in Young VIP Tournee (2018) en haar debuut op North Sea Jazz (2019). Voor ‘Human Traits’ - het recente debuut van haar Large Ensemble - liet Kika zich inspireren door de portretfoto’s van Karen van Gilst en proefde ze aan het krachtenveld tussen klank en beeld. De uitnodiging van Jazz International Rotterdam om de jazzserie Sterke Verhalen – Unplugged in het Nederlands Fotomuseum te cureren, is voor haar mooie vervolgstap, waarbij zij naast haar eigen projecten ook andere musici programmeert, die de muzikale verbinding met de thematiek in de fotoserie op een verdiepende manier kunnen (waar)maken.

Jazz International Rotterdam
Jazz International Rotterdam ontwikkelt projecten samen met makers in de stad. Door haar kennis als jazzprogrammeur te delen met de jazzmakers, investeert zij op nieuwe creatieve manieren in de levendige Rotterdamse jazzcultuur en verbindt zij jazztalent met de stad. Deze makers presenteren zich op inspirerende plekken in de stad en tijdens het jaarlijkse Festival Jazz International Rotterdam.

Bestel Tickets via jazzinternational

Sterke verhalen – Unplugged vindt plaats op 26 januari, 23 februari, 29 maart, 26 april en 17 mei 2020 in het Nederlands Fotomuseum.

Met het ticket heeft u toegang tot het concert en de exposities in het Nederlands Fotomuseum.
Bent u in het bezit van een Museumkaart, Rotterdampas, ICOM, Vereniging Rembrandt of BankGiro Loterij VIP kaart, dan is de toegang gratis.