De jury van het Steenbergen Stipendium 2016, de prijs voor het beste fotografisch afstudeerwerk, heeft vijf afstudeerprojecten van studenten aan kunstacademies genomineerd. Deze editie bestaat de jury uit Caroline von Courten (juryvoorzitter en promovendus in fototheorie, Universiteit Leiden), Jaap Scheeren (fotograaf en eervolle vermelding Steenbergen Stipendium 2003) en Henk Wildschut (fotograaf).
Winnaar Steenbergen Stipendium 2016
Op 12 oktober is het Steenbergen Stipendium 2016, dé toonaangevende prijs voor het beste fotografische afstudeerwerk van studenten aan kunstacademies, toegekend aan Kimmo Virtanen (1985) van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn project ‘Thirty-second Love Songs’ is een surrealistische animatiefilm die reflecteert op de aardse beslommeringen van een gespleten gezin. De problemen worden bekeken vanuit de ruimte en verteld in de derde persoon, waarbij gebruik wordt gemaakt van de parallel tussen mensen en bomen als een metafoor voor huishoudelijke vredeshandhaving.
Eervolle vermelding en publieksprijs
Dit jaar kent de jury ook een eervolle vermelding toe aan Kateryna Snizhko, die met het werk 'TINI' afstudeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. De publieksprijs gaat ook naar Kateryna Snizhko. Met het project 'TINI' (Oekraniens voor ‘schaduwen’) brengt Snizhko middels een drie-dimensionale collage achterhaalde herinneringen opnieuw tot leven. De installatie omvat de omtrekken van foto’s, schaduwen, gefluister en geprojecteerde animaties, bij elkaar gebracht als een daad van herinnering. Langs deze metaforische weg vergelijkt ze uitgewiste herinneringen met verlaten plekken, waar omtrekken en schaduwen de laatste fasen van een vernietigde herinnering vormen.
Het gehele juryrapport is hier terug te lezen.
Tentoonstelling
De werken zijn van 3 september tot en met 30 oktober te zien in het Nederlands Fotomuseum. Naast de twee winaars zijn dat:
Lion van den Brand (1985, Nederland), Prisoners of war, a point of view, www.lionvandenbrand.nl
Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht
Lion van den Brand zou kunnen worden gekarakteriseerd als derde generatie oorlogsslachtoffer. Wat begon als een persoonlijk zoektocht naar wie zijn grootvader eigenlijk is (vooral als oorlogsveteraan, die in Indonesië gediend heeft), werd een familieverhaal, dat voor iedereen spreekt die zelf traumatiserende dingen heeft meegemaakt of wiens ouders of grootouders deze hebben beleefd. Het project Prisoners of war, a point of view is tot stand gekomen in samenwerking met Erik Wiedenhof.
Karl Ketamo (1987, Finland), Crossing Boundaries / Shifting Landscapes, www.karlketamo.com
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
Op een abstract en toch heel concreet niveau verbeeldt Karl Ketamo de gigantische volksverhuizing die het dagelijkse nieuws overstroomt, maar in haar bekende beeldvorming de doorsneekijker op afstand houdt. De drie minuten durende videoloop Crossing Boundaries/ Shifting Landscapes bestaat uit meerdere films die Ketamo zodanig over elkaar gemonteerd heeft dat de horizon van deze landschapsopnames samenvalt.
Samuel Otte (1980, Nederland), De Val, www.samuelotte.nl
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
De handgeschreven titel op zijn boek is meerdere keren doorgekrast en duidt meteen op de twijfels die in dit project centraal staan. Twijfels over zijn geloof gevormd in een orthodox-protestants gezin. Als autobiografisch werk over zijn familie vertelt Samuel Otte een veel groter verhaal: de generatiekloof tussen gelovige (groot-) ouders en zijn generatie die een vraagteken achter hun geloof heeft gezet.
Steenbergen Stipendium
Het Steenbergen Stipendium heeft de ambitie om kwalitatief hoogstaande fotoprojecten uit te lichten. In de afgelopen negentien jaar heeft het Steenbergen Stipendium zich bewezen als een toonaangevende prijs, die wordt gerespecteerd door de academies, studenten en critici. Voor de genomineerden vormt de prijs een begin van een bloeiende carrière. Eerdere onderscheidingen van het Steenbergen Stipendium zijn ontvangen door onder meer Olya Oleinic (2014), Ola Lanko (2012), Willem Popelier (2008), Wytske van Keulen (2005), Petra Stavast (2002) en Andrea Stultiens (1998).
De Steenbergen Stichting
De Steenbergen Stichting zet zich in voor meerdere culturele doelen, waaronder het beschikbaar stellen van beurzen aan jongeren om zich professioneel te ontwikkelen. www.steenbergen-stichting.nl www.facebook.com/StStipendium