• 26 september - 2 november 2015

STEENBERGEN STIPENDIUM 2015

Het Nederlands Fotomuseum presenteert jaarlijks het werk van de vijf genomineerden van het Steenbergen Stipendium, de toonaangevende prijs voor jong fotografietalent in Nederland. De jury van het Steenbergen Stipendium bezocht afgelopen zomer de eindexamenexposities van verschillende kunstacademies in Nederland om vijf (foto)projecten te selecteren. De jury bestaat dit jaar uit Sterre Sprengers (voorzitter Steenbergen Stipendium en beeldredacteur De Correspondent) Jaap Scheeren (fotograaf en eervolle vermelding Steenbergen Stipendium 2003) Caroline von Courten (promovendus in fototheorie, Universiteit Leiden).

De projecten van de genomineerden zijn van 26 september tot en met 1 november te zien in een groepstentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum.  De winnaar ontvangt van Stichting Steenbergen een stimuleringsprijs van 5.000 euro.

Winnaar Steenbergen Stipendium 2015
Op 14 oktober is het Steenbergen Stipendium 2015, dé toonaangevende prijs voor jong fotografietalent in Nederland, toegekend aan Esther Hovers (1991) van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Met het project ‘False Positives’ verbeeldt Hovers de ethische discussie die ontstaat door surveillance in de openbare ruimte. Wanneer vertoont iemand ‘normaal’ of ‘afwijkend’ gedrag volgens intelligente bewakingscamera’s? Voor het oog van de camera is iedereen verdacht, elk persoon een mogelijke dader. Door veel vormen van visueel onderzoek met elkaar te combineren, is zij er in geslaagd een ingewikkeld en abstract onderwerp in kaart te brengen. Het juryrapport van het Steenbergen Stipendium 2015 kunt u hier nalezen>

Publieksprijs
Tot en met 11 oktober konden bezoekers van het Nederlands Fotomuseum op zaal en online hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. De meeste stemmen ging naar het werk ‘Retour Afzender’ van Lou Muuse (1992) van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In haar werk geeft Muuse een overzichtelijke weergave van de ingewikkelde asielprocedure van Nederland door illustraties en informatie samen te voegen op een one page website.

Tentoonstelling
Het werk van de winnaars en de genomineerden van het Steenbergen Stipendium 2015 is nog tot en met 1 november te zien in het Nederlands Fotomuseum. Naast de twee winnaars zijn dat:
- Amber Toorop (1989), G'lijk weleer, mijn lieve schat, www.ambertoorop.nl
   Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
- Yara van der Velden (1989), Projections – a photographic research into a country and its buried treasures, www.yaravandervelden.com
   Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
- Majda Vidakovic (1990), Did You Mean: Anything Else, http://cargocollective.com/majdakovic
   Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag

Eerdere onderscheidingen van het Steenbergen Stipendium zijn ontvangen door Olya Oleinic (2014), Ola Lanko (2012), Willem Popelier (2008) en Petra Stavast (2002).

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi