• 1 juni - 13 sep. 2020

STAY HEALTHY | PAULIEN OLTHETEN

Het Nederlands Fotomuseum presenteert tot en met 13 september drie werken van Paulien Oltheten: Stay Healthy (2020), Meanwhile I’m doing exercise (2017) en Kapitalism (2016).  De presentatie is een combinatie van actueel werk en de recente aankoop van het project Meanwhile I’m doing exercise, waar het werk Kapitalism thematisch bij aansluit.

Stay Healthy
Met het werk Stay Healthy gaan we in op de actualiteit. Het publieke domein staat in 2020 plotseling in een ander perspectief. Stay Healthy is een serie van 15 korte videoportretten, waarin Oltheten een verscheidenheid aan interpretaties en omgangsvormen tussen personen in Amsterdam en omgeving laat zien.

Vanwege de wereldwijde pandemie en de oproep om binnen te blijven, initieert TAAK de serie ‘In Quarantaine’, waar kunstenaars de ruimte krijgen om hun reflecties, overwegingen en ideeën over deze uitzonderlijke periode in tekst, audio en beeld te delen.

Paulien Oltheten is een van de kunstenaars die op uitnodiging van TAAK nieuw werk maakt tijdens de COVID-19 pandemie. Oltheten gaat hiervoor op zoek naar voorbeelden van menselijk contact binnen die stilte en steriliteit. Vergeleken met andere landen biedt Nederland in deze periode nog relatief veel ruimte aan individuen om de maatregelen naar eigen inzicht vorm te geven.


Statue, Boedapest, still uitMeanwhile I’m doing exercise, 2017 © Paulien Oltheten

Nieuw in de collectie: Meanwhile I’m doing exercise
Het Nederlands Fotomuseum heeft met particuliere bijdragen belangrijk nieuw werk kunnen aankopen. Het gaat om audiovisueel werk van 25 videofragmenten en honderd foto’s, waarmee Oltheten de toeschouwer meeneemt op een visuele reis door Albanië, Macedonië, Griekenland, Servië, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland, waarin ze kleine, poëtische menselijke gebaren vastlegt over de belangrijke ‘ politieke ‘gebeurtenissen die op de achtergrond plaatsvonden. Filmbeelden, stills en foto’s wisselen zich in dit audiovisuele werk af.

Paulien Oltheten observeert in haar werk de manier waarop mensen zich in de openbare ruimte gedragen en bewegen. Deze observaties legt ze vast door gebruik te maken van fotografie en film. Met de thematiek en haar behoefte om continu te reflecteren op de wereld, sluit haar werk naadloos aan bij het collectiebeleid van het Nederlands Fotomuseum.

Deze aankoop is mogelijk gemaakt dankzij de Fotomuseum Collectors Council. Meanwhile I’m doing exercise (2017) is de derde aankoop die het museum met hun bijdrage deed. Eerder dit jaar zijn twee aankopen bekendgemaakt; The Migrant van Anaïs López en zeven sleutelwerken van Charlotte Dumas.


Kapitalisme, Thessaloniki, still uit  Meanwhile I’m doing exercise,  2017 © Paulien Oltheten

Kapitalism
In deze video toont Paulien Oltheten drie Grieken op leeftijd die ieder afzonderlijk stoppen bij een specifiek parkbankje voor hun gymnastiekoefeningen. Op het bankje staat het woord Kapitalism. De combinatie van een graffitikreet en stramme bewegingen werkt op de lachspieren. Maar er is ook commentaar in te lezen: stil protest, onverschilligheid, verbeten trots. De man en het bankje zijn meer dan een ochtendritueel.

Met dank aan: TAAK

TAAK onderzoekt, ontwikkelt en realiseert nieuwe vormen van kunst in het publieke domein en alternatieve vormen van opdrachtgeverschap. Dit initiatief wordt gesubsidieerd door Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).

Gallery Les filles du calvaire, Paris

Lees voor uw bezoek aan het museum onze veiligheidsmaatregelen.

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi