• 20 mei - 3 sep. 2017

SPRINGVLOED | VAN ZOETENDAAL & DE COLLECTIE

Onder invloed van wind, zon en maan kan het zeewater soms veel hoger stijgen dan gewoonlijk: het is dan springvloed. Dit natuurverschijnsel symboliseert voor gastcurator Willem van Zoetendaal zijn kennismaking met de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum. Iedereen die zich in deze oceaan van beelden begeeft, ontdekt weer onverwachte schatten die veelal nieuw licht werpen op de geschiedenis van de fotografie.

Met zijn uitzonderlijke oog voor de schoonheid van fotografie, laat Van Zoetendaal ons in de tentoonstelling Springvloed kennismaken met meer dan 200 foto’s uit de collectie in hun oorspronkelijke vorm: foto’s die van het gehele negatief zijn afgedrukt. Daar waar vele foto’s uit de tentoonstelling bekend zijn als uitsneden, toont Van Zoetendaal deze beelden voor het eerst in hun totaliteit. Hij laat ons zien dat juist in de ‘onbelangrijke’ toevalligheden - op de anders afgesneden delen – veel informatie over de visie en werkwijze van de fotograaf verscholen ligt.

Dat de foto’s uit de museumcollectie nog steeds actueel zijn, bewijst Van Zoetendaal door hedendaagse fotografie toe te voegen aan de tentoonstelling. Door deze combinatie ontstaan er verrassende verbanden en parallellen tussen heden en verleden.

Deelnemende fotografen
Uit de Collectie: Katharina Eleonora Behrend, Paul Citroen, Cobie Douma, Bernard F. Eilers, Wally Elenbaas, Ed van der Elsken, Kees Hana, Esther Kroon, Cas Oorthuys, Frits J. Rotgans, Paul Schuitema, Paul Steenhuizen, Richard Tepe en Piet Zwart.

Hedendaagse fotografen: Céline van Balen, Ruth van Beek, Holger Niehaus, Arjan de Nooy, Diana Scherer, Otto Snoek en Harold Strak.

Willem van Zoetendaal
Willem van Zoetendaal (Den Haag, 1950) is opgeleid als grafisch ontwerper en werkzaam als opdrachtgever, samensteller en uitgever van fotoboeken en gastcurator van tentoonstellingen waarin fotografie centraal staat. Als galeriehouder was hij actief tussen 2000 en 2014 en vertegenwoordigde hij fotografen als Céline van Balen, Koos Breukel en Harold Strak.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie Springvloed – Van Zoetendaal & de Collectie, samenstelling Willem van Zoetendaal, 2x 106 pag, paperback, Japanse binding, formaat 16,5 x 23,4, tweetalig (eng/nl), € 29,50.

De publicatie verschijnt op 19 mei 2017, verkrijgbaar in de museumwinkel. 

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi