Somfy photography award 2020 | Gimme Shelter

Het Nederlands Fotomuseum presenteert vanaf 2 oktober 2020 de Somfy Photography Award (SPA) 2020 met nieuw werk van negen genomineerde fotografen uit binnen- en buitenland: Roderik Henderson (NL), Géraldine Jeanjean (NL), Stephan Keppel (NL), Matthieu Litt (B), Antoinette Nausikaã (NL), Martine Stig (NL), Dustin Thierry (NL), Maarten Tromp (NL) en Jordi Ruiz Cirera (UK/Mex).

Genomineerden Somfy Photography Award 2020 © Bas Losekoot

Somfy Photography Award SPA
SPA is een tweejaarlijkse internationale fotografieprijs die professionele fotografen de gelegenheid biedt om nieuw werk te maken over een van tevoren bepaald thema. In november 2019 zijn negen kandidaten genomineerd. Deze kandidaten werken momenteel aan nieuw werk binnen het thema ‘Gimme Shelter’.

Het werk dat zij voor de Award maken wordt vanaf 2 oktober samengebracht en getoond in een groepstentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum. Aan de hand daarvan kiest een internationale vakjury een eerste en tweede winnaar. De prijzen bestaan respectievelijk uit vijftienduizend en vijfduizend euro.

De winnaars worden 23 oktober bekend gemaakt in het Nederlands Fotomusuem. De vakjury bestaat uit Frits Gierstberg (voorzitter), Menno Kooistra (architect van De Tank), Dana Lixenberg (fotograaf), Thomas Seelig (curator/hoofd fotocollectie Museum Folkwang in Essen, Duitsland) en Stephan Vanfleteren (fotograaf).

“We zijn zeer verheugd dat we de resultaten van de Somfy Award 2020 in ons huis kunnen tonen’, zegt Birgit Donker, directeur van het Nederlands Fotomuseum. ‘Met het werkbudget dat de fotografen ontvangen kunnen zij nieuw werk maken. En nu dus ook tonen aan het publiek. Op die manier willen wij samen met Somfy bijdragen aan de ontwikkeling van bewezen talent.’

Met de Somfy Photography Award wil de internationaal opererende onderneming Somfy op een inspirerende en creatieve manier haar bijdrage aan het comfort en welbevinden van mensen tot uitdrukking brengen. Het Nederlands Fotomuseum is sinds dit jaar partner van de Somfy Photography Award en wil met dit partnership een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van fotografie in Nederland.

Over het thema ‘Gimme Shelter’
Het thema van de Somfy Photography Award 2020 is ‘Gimme Shelter’: ‘Shelter’ is een overkoepelende, allesomvattende basisbehoefte voor mens en dier: bescherming, beschutting, veiligheid en troost. ‘Shelter’ manifesteert zich niet alleen in fabrieken, kantoren, scholen, woningen en ziekenhuizen, maar ook in de kartonnen doos van de dakloze, de omarming van geliefden, de moeder die haar kind koestert. Comfort, welbevinden en duurzaamheid zijn de drie belangrijkste kwaliteiten die Somfy in gebouwen realiseert. Zij geven uitdrukking aan de belangrijkste basisbehoeften binnen de piramide van Maslow en maken deel uit van ‘The Art of Somfy’.

De genomineerden
Martine Stig stelt ‘onzichtbaarheid als een mensenrecht’ centraal. Hoe zien computers ons, lezen ze ons? Zijn ze bevooroordeeld? Kunnen we de machine voor de gek houden?

Roderik Henderson portretteert een alleenstaande man in een afgelegen en geïmproviseerd huis, net buiten de woestijnstad Copiapo in Noord Chili. Henderson fotografeert in 3D en speelt een spel met het documentaire karakter van zijn medium.

Antoinette Nausikaã kiest de rivier de Seine bij Parijs als werkruimte om daar op een visuele manier het gevoel op te roepen van onderdak en verbinding met de natuur die de Seine oorspronkelijk aan de stad bood.

Stephan Keppel focust op een fotografisch en printtechnisch onderzoek naar schuilplaatsen en de sporen daarvan in Amsterdam zoals die tijdens de Koude Oorlog zijn ingericht.

Géraldine Jeanjean richt zich op de fysieke en symbolische functie van glas waar het gaat om de scheiding tussen binnen en buiten, veilig en onveilig.

Matthieu Litt verkent het terrein 'Ry-Ponet' bij een kleine rivier in het grootstedelijk gebied van de Belgische stad Luik. Deze groene long is een symbool van verzet en een schuilplaats voor mens en dier.

Maarten Tromp creëert gestileerde zwart-wit portretten van primaten in opvangcentra in Nederland en Indonesië, met nadruk op de uitdrukking en houding van de dieren. De serie is een onderzoek naar het fotografisch portret.

Dustin Thierry fotografeert een verscheidenheid aan personen in Nederland en op Curaçao, onder wie zowel ‘millennials’ als de volgende, ‘Generation Z’. Hij onderzoekt daarmee de tweedeling tussen jonge mensen die door de scheuren van de samenleving vallen en degenen die succes hebben.

Jordi Ruiz Cirera fotografeert op verschillende locaties in Zuid-Amerika de gevolgen van de globalisering voor lokale boerengemeenschappen. Hij laat zien hoe de economische en financiële krachten de voedselproductie in de wereld beheersen en op lokaal niveau soms vernietigende effecten hebben.
De introductievideo van Cirera is te zien vanaf 9 september.