• 15 juni - 22 okt. 2017

  • De tentoonstelling is samengesteld door Lélia Wanick Salgado en tot stand gekomen met steun van VALE.

SEBASTIÃO SALGADO | GENESIS

Genesis is het levenswerk van de wereldberoemde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. Voor zijn ode aan onze kwetsbare planeet reisde hij naar afgelegen oorden als de Galapagoseilanden, Madagaskar en Antarctica: plekken waar mensen en dieren nog altijd in evenwicht met elkaar en de natuur leven. Met deze foto's toont Salgado ons de schoonheid van de ongerepte natuur en laat hij ons beseffen dat wij onze planeet moeten beschermen. 

Na succesvolle presentaties in New York, Londen en Parijs is Genesis nu ook te zien in het Nederlands Fotomuseum. Er zijn meer dan tweehonderd spectaculaire zwart-wit foto's te zien van onder meer walvissen tot schildpadden, van gletsjers tot woestijnen en diverse inheemse volken.

Een audio-tour ingesproken door Sacha de Boer en Humberto Tan vertellen meer over de bijzondere stijl en werkwijze van Sebastião Salgado.

Sebastiao Salgado
Sebastião Salgado (Brazilië, 1944) bracht zijn jeugd door op een boerderij in Brazilië, waar zijn liefde en respect voor de natuur ontstond. Van jongs af aan was hij ook bijzonder geïntrigeerd door de grote invloed van de sociale economische omstandigheden op het leven van de mens.

Salgado is beroemd geworden met zijn meeslepende zwart-wit foto’s die hun kracht ontlenen aan klassieke composities uit de kunstgeschiedenis. Zijn even esthetische als schokkende beelden van krioelende mensenmassa’s in de Braziliaanse goudmijnen doen niet onder voor de krankzinnige wereld van Jeroen Bosch. Maar ook staat Salgado bekend als een gedreven fotograaf die grote maatschappelijke onderwerpen aankaart in prestigieuze projecten waar hij jarenlang aan werkt. Zo fotografeerde hij arbeiders over de hele wereld in Workers (1993), een document van het verdwijnen van handwerk uit de westerse maatschappij, bracht hij een eerbetoon aan de massamigratie door onder meer hongersnood en natuurrampen in Migrations (2000) en legde mens en natuur vast in Genesis (2013). Steeds brengt hij daar lijvige fotoboeken bij uit. Salgado was van 1979 tot 1994 lid van Magnum Photos.

Activiteiten tijdens tentoonstelling
  Rondleiding 'The World According to Salgado'

Iedere zondagmiddag wordt van 15.00 tot 16.00 uur een rondleiding door de tentoonstelling Genesis gegeven. Onze ervaren rondleiders leren je meer over  het indrukwekkende oeuvre van Sebastião Salgado, zijn leven en natuurlijk het project Genesis. Tickets kunnen via de online ticketshop worden gekocht en kosten €2,-. 

   Kidsactiviteit: Op reis met meneer Salgado
Wil jij weten waar de dieren en mensen uit de tentoonstelling Genesis van Sebastião Salgado leven? Ga dan mee op avontuur en ontdek alleen of samen de mooiste plekken op onze aarde.  Lees meer

 Kidsworkshop: Liefdesbrief aan de planeet
Samen met een museumdocent ga je op reis door de tentoonstelling en maak je, jouw eigen liefdesbrief aan onze planeet.  Bekijk de foto's goed om vervolgens zelf aan de slag te gaan en te doen wat Salgado deed: jouw eigen natuur tot leven brengen. Lees meer

 Masterclass Fine Art Zwart/Wit
Is Sebastião Salgado ook uw grote voorbeeld als het gaat om zwart-wit fotografie? Wilt u uw kennis over zwart-wit fotografie vergroten? Doe dan mee met de Masterclass Fine Art Zwart/Wit die wij organiseren in samenwerking met Calumet Photo. Lees meer

Wilt u meer weten over het werk en leven van Sebastião Salgado? Bekijk hieronder de TED-talk terug die Salgado in 2013 gaf. 

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi