• Suggestie: bezoek ons museum doordeweeks, dan is het vaak rustiger dan in het weekend.

  • 19 sept. 2020 - 17 jan. 2021

  • Speel nu tijdens uw bezoek aan de tentoonstelling het familiespel 'Zinnige zintuigen'.

Rotterdam werkt

Zolang de fotografie bestaat hebben fotografen Rotterdam in beeld gebracht. Zij gaven de stad haar gezicht. Na de succesvolle tentoonstelling Rotterdam in the Picture in 2015 presenteert het Nederlands Fotomuseum nu het vervolg: Rotterdam werkt. In deze tentoonstelling staat opdrachtfotografie in Rotterdam van 1864 tot nu centraal. Foto’s die gemaakt zijn in opdracht van bedrijven en overheidsdiensten. Rotterdam werkt neemt je mee door de ontwikkeling van de Rotterdamse havens en bedrijven die altijd gesloten waren voor buitenstaanders. Je ziet veel onbekende foto’s en filmbeelden van mensen, gebouwen, gebeurtenissen en het leven in de stad.
Speciaal voor deze tentoonstelling zijn ze voor even uit de collectie van hedendaagse fotografen en uit de verzamelingen van het Nederlands Fotomuseum, het Stadsarchief Rotterdam, de Koninklijke Verzamelingen en uit bedrijfsarchieven van o.a. Nationale-Nederlanden, Heineken en de Bijenkorf gehaald. Samen tonen ze een veranderende stad die altijd in beweging is en de ontwikkeling van de fotografie van 1864 tot nu.

De tentoonstelling bestaat geheel uit werk dat fotografen hebben gemaakt in opdracht voor bedrijven, organisaties en media in Rotterdam. De fotografen hadden daarbij niet alle artistieke vrijheid, maar moesten voldoen aan de wensen van de opdrachtgever. Het vaak botsende maar verrassende spanningsveld tussen beroepspraktijk, gebonden en autonome fotografie in relatie tot de onstuimige economische groei van Rotterdam sinds het begin van de fotografie is het belangrijkste onderwerp. Ze omvat bekende, minder bekende en vooral ook veel anonieme fotografen die werkten voor talloze fotografische afdelingen van multinationals tot en met de Dienst Bouw en Woningtoezicht. Werkend binnen de strakke kaders van opdrachtfotografie wisten zij hun werk zowel fotografische kwaliteit als artistiek inzicht mee te geven.


Bouw Erasmusbrug, Rotterdam, 1995 © Hajo Piebenga / Nederlands Fotomuseum

Behalve een keur aan fotografische genres en uitingen, geeft de tentoonstelling een zeer gevarieerd, veelal nog onbekend beeld van de Maasstad. In opdracht gemaakte foto’s hadden immers een specifieke functie en werden lang niet altijd in de openbaarheid gebracht, tenzij ze voor bijvoorbeeld reclamedoeleinden waren gemaakt.

Bij de samenstelling van de tentoonstelling wordt geput uit de verzamelingen van het Nederlands Fotomuseum, het Stadsarchief Rotterdam en de Koninklijke Verzamelingen, maar ook uit bedrijfsarchieven van onder meer Nationale-Nederlanden, Heineken en de Bijenkorf. Ook is een keur aan hedendaagse fotografen vertegenwoordigd en is er aandacht voor film. De geselecteerde fotografen zijn overigens niet per se uit Rotterdam afkomstig: kenmerkend is immers ook dat velen van buiten de stad en soms zelfs van buiten Nederland kwamen om hier werk te zoeken.

Maak uw bezoek aan de tentoonstelling speelser door het spelen van ons nieuwe familiespel: 'Zinnige zintuigen'.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een fotoboek dat een beeld geeft van de stad die ernaar verlangt metropool te zijn. Samen geven deze foto's een gezicht aan Rotterdam. Met een bijdrage van Frits Gierstberg (curator Nederlands Fotomuseum), Joop de Jong (samensteller tentoonstelling) en Birgit Donker (directeur Nederlands Fotomuseum).

Het boek is nu te koop in onze museumwinkel en in onze webshop.

Wij danken de volgende partijen voor de betrokkenheid bij de tentoonstelling Rotterdam werkt: Stadsarchief Rotterdam, Koninklijke Verzamelingen, Maria Austria Instituut, Museum Rotterdam, Historische Collectie Nationale-Nederlanden, De Bijenkorf Rotterdam, Shell Historical Heritage & Archive, Stichting, Heineken Collection, Getty Institute Benelux, Tanneke Barendrecht, M.C.L. Berssenbrugge, Roel Dijkstra , Josje van Koppen , Aad Koster , Marien Lindenborn, R.B.H.J. Ronde, Arnoud Voet en Garrelt van Waning.

Evenzeer danken wij de volgende fondsen en stichtingen: Erasmusstichting, Dr. Hendrik Mullerfonds, G. Ph. Verhagen-Stichting, Stichting bevordering van Volkskracht | Fonds op naam Swart-van Essen, Stichting Elise Mathilde Fonds en Stichting Verzameling Van Wijngaarden-Boot.

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi