ROTTERDAM IN THE PICTURE | 175 JAAR FOTOGRAFIE IN ROTTERDAM

Stoer, brutaal, dynamisch, modern: Rotterdam is niet bang! Al 175 jaar wordt in beeld gebracht hoe de stad steeds opnieuw op de schop gaat, in een aanhoudend proces van opbouw, sloop, wederopbouw en uitbreiding. Hoogbouw, ruimte, water en wind bepalen de sfeer in deze multiculturele, internationale stad die ernaar verlangt metropool te zijn. Het proces van verandering heeft in de afgelopen 175 jaar tot veel bijzondere foto opdrachten, foto´s en fotoseries geleid.

Niet eerder is er over Rotterdam een tentoonstelling gemaakt die zo'n breed beeld geeft van zowel de stad als de fotografie die er is gemaakt sinds het medium bestaat. Rotterdam in the Picture laat een stoere stad zien, een multiculturele, een bouwende en dynamische stad; een stad die altijd in ontwikkeling is. De gebouwde omgeving komt aan bod, maar ook de haven, de aansprekende architectuur en de mensen die de stad maken tot wat hij is

Fotografen in de tentoonstelling
Freek van Arkel, J.Baer, Andór von Barsy, Gabriele Basilico, Henri Berssenbrugge, Alphonse van Besten, Eva Besnyö, W. Bleuzé, A. Boeseken, Boudewijn Bollmann, Marrie Bot, Kim Bouvy, Gaston Braun, George Breitner, Ger Burg, Wouter Cool, John Davies, Cornelis Deltenre, François van Dijk, Adrienne van Eekelen, Bernard F. Eilers, Wally Elenbaas, Franz von Erckens, Gilbert Fastenaekens, Francis Frith, W. Ganter, J. Van Gorkum, Johann Hameter, Robert de Hartogh, Carel van Hees, Walter Herfst, Jacob van der Hoeven, Unger & Hoffmann, Alphons Hustinx, Andries Jager, Marijn de Jong, Rince de Jong, Henk Jonker, Jan Kamman, Bart Kemps, Gebr. Klumpes, Jan Koelinga, Helena van der Kraan, Carel Kramer, Susanne Kriemann, Germaine Krull, J. Kuiper, W.J. Kuipers, Gustave Larauza, C.A.G. Leyenaar, Jannes Linders, Jan van Maanen, Paul Martens, Peter Martens, Vincent Mentzel, Carl-Emil Mögle, Kees Molkenboer, Munnich & Ermerins, Cornelis Nieuwland, Evert van Ojen, Cas Oorthuys, Pieter Oosterhuis, Julius Perger, Hajo Piebenga, Gebr. Pieterman, Frans von Pöppinghausen, Bas Princen, E. Radermacher, Joop Reijngoud, J. van Rhijn, P.W. Roemer, Jan Roovers, Frits J. Rotgans, Gerco de Ruijter, Daria Scagliola, Eric van der Schalie, Jan Schaper, J. Schotel, Janine Schrijver, Paul Schuitema, Harry Sengers, John Sherrington, Ruud Sies, Otto Snoek, Sara Lydia Stahl-Van Hoboken, Richard Strauss, H.J. Tollens, Robert F. Turing, Pieter Vandermeer, Daniël van de Ven, Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, C. Vreedenburgh, Jan Vrijhof, Hans Werlemann, Gerard Wessel, Ed van Wijk, Hans Wilschut, L. van de Winkel, Peter Wotke, Steef Zoetmulder.

Rotterdam in the Picture | 175 jaar fotografie in Rotterdam is gebaseerd op een onderzoek dat Joop de Jong in opdracht van het Nederlands Fotomuseum heeft gedaan. In deze tentoonstelling is een veelheid van foto's uit de eigen collectie te zien aangevuld met bruiklenen van onder andere het Stadsarchief Rotterdam, het Koninklijk Huis Archief, het Spoorwegmuseum, Maria Austria Instituut, Museum Rotterdam, bedrijfshistorisch archief
Nationale-Nederlanden en Bijzondere Collecties van de Universiteit Leiden.