• 14 feb t/m 20 apr 2022

  • Te zien op de ramen van het museum na zonsondergang

Renaissance

Het Nederlands Fotomuseum presenteert met Renaissance de eerste solo museumtentoonstelling van fotograaf Angèle Etoundi Essamba (Kameroen, 1962) in Nederland. Essamba's werk reflecteert vooral op de identiteiten van de Afrikaanse vrouw en de rijkdom aan Afrikaanse culturen. Met contrastrijke en gestileerde fotografie laat Essamba haar beelden schitteren in een rijkdom van kracht en kleur. Renaissance is de achtste editie van de tentoonstelling Nacht in/ Dag uit die iedere dag na zonsondergang te zien is op de ramen van het Nederlands Fotomuseum.

Renaissance is een tentoonstelling die direct ingrijpt in hedendaagse debatten over de rol van het postkoloniale verleden van Nederland, zoals die op dit moment ook binnen de museale wereld worden gevoerd.

Het Nederlands Fotomuseum vindt het belangrijk om zich actief tot dit onderwerp te verhouden en wil met het tonen van de unieke portretten van Essamba's Renaissance bijdragen aan de herdefiniëring van oude machtspatronen die hun oorsprong vinden in de koloniale tijd en nog steeds naklinken in de huidige samenleving.

In het fotografieproject Renaissance zien we hoe symbolen van macht uit de 17e eeuw, zoals de zogenaamde molensteen kragen, worden geherinterpreteerd in gestileerde portretten van zwarte vrouwen. Essamba doorbreekt hiermee de hiërarchische verhoudingen zoals die golden in de 17e eeuw en toont de vrouwen als unieke individuen die een plek voor zichzelf opeisen, niet langer onzichtbaar in de marge. Met Renaissance werpt Essamba licht op vrouwen die alleen in de schaduw bestaan als anonieme onderdanen en statussymbolen in schilderijen waar zij enkel het beeld van de macht van de witte hoofdpersonen onderstrepen. Met dit project draait Essamba de rollen om en laat ze de zwarte vrouw zien in al haar trots, kracht, onafhankelijk en schoonheid.

De fotografie van Renaissance wordt omlijst met door Essamba handgeschreven gedichten van Adonis, Maya Angelou, Pablo Neruda, Baudelaire, Senghor, Khalil Gibran, Rudyard Kipling e.a. De projectie van deze gedichten creëert een hoogst intieme relatie tussen de kijker en het project Renaissance: De teksten worden, op en door de raam, op het lichaam van de toeschouwer geprojecteerd. Hierdoor ontstaat de meest intieme relatie met Renaissance die maar mogeljik is: Je wordt fysiek één met het werk. 

Het Nederlands Fotomuseum presenteert visuele verhalen die ertoe doen. De Renaissance die Essamba verbeeldt met haar indringende portretten plaatst de geschiedenis in een nieuwe en hoogst actuele context en laat de kijker reflecteren op de eigen beeldvorming en geschiedenis.

Angèle Etoundi Essamba
Angèle Etoundi Essamba is geboren in Kameroen in 1962. Als jong meisje is ze verhuisd naar Frankrijk en vanaf 1982 woont en werkt Essamba in Amsterdam als fotograaf. Ze studeerde aan de Fotovakschool in Amsterdam en heeft een bachelor in kunstgeschiedenis. Sinds haar eerste tentoonstelling in 1985 wordt haar werk veelvuldig geëxposeerd in musea, tentoonstellingen, beurzen en galerieën in Europa, Afrika, de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en Azië. Haar foto’s zijn te vinden in vele particuliere en openbare collecties. Door de vrouwen die ze fotografeert, observeert Essamba de wereld, daarbij reflecterend op de identiteit van de zwarte vrouw. Ze heeft daarbij het grote verlangen haar onderwerp te leren kennen en te begrijpen. 

Nacht in/ Dag uit
Nacht in/ Dag uit is een project van het Nederlands Fotomuseum, waarbij kunstwerken geprojecteerd worden op de ramen van het museum vanaf het moment dat de zon onder gaat totdat de zon weer opkomt. De kunstwerken zijn vanaf de straat te zien. Renaissance van Angèle Etoundi Essamba is de achtste editie van dit project.

Publicatie
Bij de tentoonstelling is het gelijknamige fotoboek Renaissance uitgegeven, ontworpen door Inés v. Grimaux en uitgegeven door Essamba-Art. Met een bijdrage van Florence Morel, Rob Perrée, Ousseynou Wade en Mirjam Westen. Het boek is verkrijgbaar in het museum en op onze webshop.

Renaissance (Engelstalig) ISBN 978 90 8216 675 0
Prijs € 49,50

Renaissance Etoundi Essamba Nederlands Fotomuseum

 

Renaissance Angele Etoundi Essamba

 

Essamba Nederlands Fotomuseum

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi