Nowhere - Imagining The Global City - Frank van der Salm

Het Nederlands Fotomuseum presenteert in samenwerking met Paradox de tentoonstelling NOWHERE - Imagining The Global City met werk van fotograaf Frank van der Salm. Stedenbouw, als expressie van onze tijd, vormt de kern van zijn werk. Steeds vaker is het beeld dat de architectuur oplevert – Instagrammability – belangrijker dan de ervaring van de gebruiker of bewoner. De beeldcultuur als scheppende kracht voor de nieuwe werkelijkheid.

Entr'acte, 2016 © Frank van der Salm

Stedenbouw als expressie van onze tijd vormt de basis van het werk van fotograaf Frank van der Salm. Over de hele wereld richt Van der Salm al 25 jaar zijn camera op het stedelijke landschap in de breedste zin. Esthetiek speelt een belangrijke rol in zijn werk. Ze is het middel waarmee hij de stedelijke wereld waarin wij leven kritisch bevraagt en verbeeldt.

Eigen visie op de werkelijkheid
Met deze grootste overzichtstentoonstelling van zijn werk biedt het Nederlands Fotomuseum een podium aan een fotograaf die met zijn consequente werkwijze een eigen visie geeft op de werkelijkheid. En tegelijkertijd wil het museum een licht werpen op de betekenis van artificiële intelligentie voor (het verzamelen van) fotografie. De tentoonstelling bestaat uit twee radicaal verschillende delen: in een door artificiële intelligentie gestuurde videowand van 18 meter lang, zijn de 241 werken uit Van der Salms oeuvre opgenomen in een overweldigend en dynamisch geheel. Maar achter de wand heerst museale stilte: dit is het domein van de fysieke werken, met een vaste maat en verschijningsvorm die hun exclusieve wand toebedeeld hebben gekregen.

Nieuwe verbanden in 25 jaar fotografie door AI
Het opsporen en duiden van de kritische betekenis in een oeuvre is gewoonlijk het domein van de curator. Voor NOWHERE deelt curator Bas Vroege van Paradox die rol met artificiële intelligentie. Met artificiële (of kunstmatige) intelligentie kan de computer patronen herkennen in ongestructureerde gegevens en deze gebruiken om zelf beslissingen te nemen. In NOWHERE worden nieuwe verbanden in 25 jaar fotografie gezocht met behulp van artificiële intelligentie.

Dat gebeurde niet ongericht: voor elk van de 241 beelden waaruit zijn oeuvre bestaat, benoemde Frank van der Salm zijn motieven door het toekennen van een veelvoud aan tags. Dat zijn er 41 in totaal en ze variëren van ‘24/7’ tot ‘greed’ (hebzucht) en ‘alienation’ (vervreemding). Hij gaf ze vervolgens een score tussen 0 en 1. Voorzien van deze data werden de beelden door AI-wetenschapper Gjorgji Strezoski ingevoerd in de supercomputer van de Universiteit van Amsterdam. In samenwerking met de designstudio voor interactieve media RNDR en componist Henry Vega worden de resultaten van dit experiment gepresenteerd op een videomuur van stedelijke dimensies. In deze 18x3m grote projectie verhouden de beelden zich dynamisch tot elkaar. In het tweede deel van de tentoonstelling daarentegen heerst (visuele) schaarste en concentratie. Hier zijn – geïsoleerd van elkaar - steeds maar veertien fysieke foto- en videowerken te zien. Deze keuze van veertien werken zal tijdens de tentoonstellingsperiode twee keer in zijn geheel wisselen - op dinsdag 3 augustus en op dinsdag 7 september  - met een totaal aantal fysieke werken van 38.

Publicatie
Onlangs verscheen bij Paradox en Hartmann Books het gelijknamige boek NOWHERE - Imagining The Global City, ontworpen door Irma Boom. In essays van Shumon Basar (VK), Aaron Betsky (VS) en Urs Stahel (CH) komen fotografie, design, architectuur en filosofie bij elkaar. Het boek is te koop via onze webshop.

Geïnteresseerd in meer werk van Frank van der Salm? Bekijk de tentoonstelling  De Collectie belicht door ... artificiële intelligentie waarin de computer als 'gastcurator' optreedt op basis van de het algoritme dat ontwikkeld is door Frank van der Salm.

NOWHERE Imagining the Global City Frank van der Salm Nederlands Fotomuseum