• Zat 29 okt. t/m vr 16 dec., van zonsondergang tot zonsopgang

  • op de ramen aan de zijkant van het museum

  • gratis

Nacht in / Dag uit: AREA 22

Nederlands Fotomuseum en de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie presenteren van 30 oktober t/m 17 december een selectie uit de expositie AREA 22 op de ramen van het museum. Vier studenten van de opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie zijn geselecteerd met hun afstudeerwerk. De naam van de tentoonstelling is een anagram van de vier vestigingen van de academie: Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Apeldoorn. AREA 22 is onderdeel van de tentoonstellingsserie Nacht in / Dag uit, waarbij kunstwerken van zonsondergang tot zonsopgang worden geprojecteerd op de ramen van het Nederlands Fotomuseum. Met dit project biedt het museum een museaal platform aan opkomend fotografietalent. 

 Voor AREA 22 werd werk geselecteerd van Djala Baar, Tijmen Berens, Merel Hegenbart en Kayley van Rossum. De selectie is gemaakt door Roline Vroege, hoofddocent van de opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie, alumna Steffi Reimers en Aya Musa, programmeur van het Nederlands Fotomuseum. De vier studenten behandelen in hun werk allen tijdloze onderwerpen in een hoogst actuele context. Met een verscheidenheid aan thematiek en een uiteenlopende aanpak, tonen de makers stuk voor stuk visuele verhalen die er toe doen, waarbij ze de wereld trefzeker en in alle eerlijkheid tonen zoals die gezien moet worden. 

Over de projecten 

Djala Baar – De kracht van het zwijgen
Voor dit project is Djala op zoek gegaan naar een stukje Indonesië in Nederland. Vanuit haar perspectief als derde generatie Indo heeft ze in beeld gebracht hoe herinneringen aan een voormalig thuisland van generatie op generatie worden overgedragen. Niet altijd door te praten, maar door te zijn, te voelen en te ervaren.

Tijmen Berens – Надія
Надія (hoop) is een documentaire serie over een familie die de oorlog in Oekraïne is ontvlucht. Zij moeten zich aanpassen aan een nieuwe realiteit in Nederland, terwijl hun hart en gedachten in Oekraïne zijn. Het is een inspirerend verhaal over hun moed, kracht en aanpassingsvermogen.

Merel Hegenbart – TRY NOT TO CHANGE – PHOTOGRAPHY CHANGES EVERYTHING 
Gegrepen door de vrije uitstraling van de Kroatische vrouw Doro, doet Merel een onbewuste poging iedere ontmoeting tussen haar en Doro te documenteren. Twee jaar later verandert de driehoeksverhouding tussen Doro, Merel en de camera als Doro terugkeert naar Kroatië. Middels zelfportretten gaat Merel nu op zoek naar haar eigen vrijheid.

Kayley van Rossum – Angina Pectoris Prinzmetal
Met haar project Angina Pectoris Prinzmetal laat Kayley de jarenlange frustratie zien die zij, en vele andere vrouwen, ervaarde in de wereld van de cardiologie. Het als jonge vrouw niet begrepen of gehoord worden door artsen die vooral kennis hebben van het mannenhart was de aanleiding voor dit autonome project. 


Over de opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie
De opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie is de erkende bacheloropleiding van de Nederlandse Fotovakschool, één van de drie faculteiten van de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie. Deze opleiding is geënt op 3 pijlers: concept, techniek en ondernemerschap.  

De Nederlandse Academie voor Beeldcreatie heeft vestigingen op 4 locaties: Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Apeldoorn. De eindexamenexpositie is een gezamenlijke onderneming van alle studenten van alle locaties. Deze expo, die voor het derde achtereenvolgende jaar plaatsvindt in Loods 6 in Amsterdam, heeft als naam een anagram van deze vier vestigingen: AREA.

Nacht in / Dag uit
Als de avond valt, laat het Nederlands Fotomuseum licht schijnen op aanstormend fotografietalent. In het project Nacht in / Dag uit worden kunstwerken van zonsondergang tot zonsopgang geprojecteerd op de ramen van het museum. Gedurende de wintertijd zijn 3 verschillende exposities te zien, gratis, voor iedereen die langs loopt, rijdt of fietst. Met het project Nacht in / Dag uit biedt het Nederlands Fotomuseum een museaal platform aan opkomend fotografietalent. Het project is in 2020 gestart en bracht o.a. exposities van Angèle Etoundi Essamba, Moritz Ebinger en Muhcine Ennou.

AREA 22 wordt gemaakt in samenwerking met: 

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi