• Tickets kopen
  • 09 feb. t/m 26 maart

  • Te zien van zonsondergang tot zonsopkomst bij de ramen

  • gratis

NACHT IN/DAG UIT: Pieter Vandermeer - Polaroids and Portraits: Pieters New Yorkers

Van 9 februari t/m 26 maart 2023 presenteert het Nederlands Fotomuseum op de ramen van het museum het project Polaroids and Portraits van de Rotterdamse fotograaf Pieter Vandermeer. De serie portretten roepen een beeld op van New York in de jaren tachtig en begin jaren negentig van de vorige eeuw. Polaroids and Portraits is onderdeel van de tentoonstellingsserie Nacht in/Dag uit, waarbij het werk als de avond valt verschijnt en bij zonsopkomst weer verdwijnt. 

Tussen 1984 en 1995 komt Pieter Vandermeer jaarlijks in New York. Onvermoeibaar loopt hij daar door de wat ‘ruigere’ buurten.  Kijkt in verwondering rond en knoopt gesprekken aan. Hij is open en toont zijn oprechte interesse. Zo krijgt hij 352 New Yorkers voor de lens. Van alle leeftijden, kleuren en achtergronden. 

Pieter werkt met een ‘legendarische’ Polaroid Land Camera. De foto’s geeft hij direct aan zijn modellen. De negatieven bewaart hij veilig in een tas met een watertank. Hij krijgt lokaal bekendheid. Zijn straatnaam: ‘Polaroid Man’. 

De polaroid negatieven belanden thuis op een plank in een kast. Door allerlei omstandigheden blijven ze daar heel lang liggen. Het archief van Pieter Vandermeer wordt ondergebracht in het Nederlands Fotomuseum. Bij het archiveren kwamen de New York portretten weer tevoorschijn.  

In het voorjaar verschijnt het gelijknamige fotoboek, dat de aanleiding voor deze presentatie vormt. 

Pieter Vandermeer
Pieter Vandermeer (1940) was meer dan 30 jaar nauw als fotograaf betrokken bij het Internationaal Film Festival Rotterdam en bij Poetry International. Hij zette talloze bekende schrijvers en filmregisseurs op de plaat. Zijn foto-archief bevat nog een schat aan uniek werk. En vertegenwoordigt een grote culturele waarde. 

Bekijk Pieter Vandermeers werk in de Collectie

Polaroids and Portraits: Pieters New York is onderdeel van de tentoonstellingsserie Nacht in / Dag uit, waarbij kunstwerken van zonsondergang tot zonsopgang worden geprojecteerd op de ramen van het Nederlands Fotomuseum.

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi