• Za 4 maart 2023

  • 20.00 - 01.00 uur

Museumnacht010 in het Nederlands Fotomuseum

Op zaterdag 4 maart vindt de jaarlijkse Museumnacht010 plaats. Tijdens Museumnacht010 kan je in het Nederlands Fotomuseum tot diep in de nacht alle tentoonstellingen bekijken. Van de kleurrijke, surrealistische wereld van Sanja Marušić en de aangrijpende, Baltische getuigenissen van Sovjetonderdrukking die Claudia Heinermann documenteerde tot een iconisch overzicht van 180 jaar fotografie in de Eregalerij van de Nederlands fotografie. Gedurende de hele avond en nacht verzorgt Spraakuhloos pop-up performances die je blik op fotografie doen kantelen. Met een all female cast geven zij Museumnacht010 2023 een verrassende femme vibe

Laat je tijdens Museumnacht inspireren door vrouwelijke beeldbepalers, van toen én nu. Stap even uit de alledaagse realiteit in de eerste museale solotentoonstelling van Sanja Marušić. Ontdek de vele vrouwelijke fotografen die Nederland rijk is en ga zelf aan de slag met een 19de eeuwse fotografietechniek (geen camera nodig!). Spraakuhloos verrast met pop-up performances en natuurlijk is er muziek.

Tentoonstellingen
Tijdens Museumnacht010 kan je in het Nederlands Fotomuseum tot diep in de nacht alle tentoonstellingen bekijken.  Begin met een overzicht van 180 jaar fotografie in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. De Eregalerij bestaat uit 99 beelden die samen de geschiedenis van de Nederlandse fotografie vertellen. Het laatste beeld is leeg, dat is aan de bezoeker om aan te vullen. Dus laat zeker ook jouw eigen foto achter in de Eregalerij! Gebruik de app voor de verhalen achter deze iconische beelden of haak aan bij een van de flitsrondleidingen. 

OUT OF THIS WORLD is de eerste museale solotentoonstelling van Sanja Marušić. Met haar felgekleurde landschapsportretten trekt de Nederlands-Kroatische kunstenaar ieders aandacht. Het zijn verbeeldingen van intieme thema’s uit het leven van een jonge vrouw. Het tentoonstellingsontwerp van gastcurator Mira Matić omsluit de bezoeker in het brein van Sanja Marušić. Stap in het hoofd van de kunstenaar en waan je even buiten de alledaagse realiteit. Sanja Marušić zal deze avond ook aanwezig zijn om haar boek te signeren. Dit is een unieke kans om met een gesigneerd exemplaar naar huis te gaan!

Fotograaf Claudia Heinermann werkt sinds 2016 aan een drieluik waarmee zij de onderdrukking van de Baltische landen door de Sovjet-Unie tussen 1945 en 1991 uit de vergetelheid haalt. Aan de hand van persoonlijke verhalen van ooggetuigen en nabestaanden neemt Claudia Heinermann je in de tentoonstelling SIBERIAN EXILES: BALTISCHE GETUIGENISSEN VAN SOVJETONDERDRUKKING  mee naar een verborgen geschiedenis.  

Doen, zien en horen
Flitsrondleiding: Vrouwen in de Eregalerij
Tijd: 20.30 | 21.30 | 22.30 | 23.30
Duur: ca. 20 minuten
In de Eregalerij van de Nederlandse fotografie vertellen 99 beelden de boeiende geschiedenis van 180 jaar fotografie in Nederland, van 1842 tot nu. In de Eregalerij zijn 22 vrouwelijke fotografen vertegenwoordigd, van de gezusters Curiel die in het begin van de 20e eeuw een eigen fotostudio hadden in Paramaribo tot Emmy Andriesse die als Joodse vrouw met gevaar voor eigen leven fotografeerde tijdens de Duitse bezetting in Amsterdam. Van Dana Lixenberg die het wereldberoemde, iconische portret van rapper Tupac maakte tot Meryem Slimani die haar moeder als stijlicoon centraal stelt op haar Instagramfeed. Ontdek in deze flitsrondleiding de vrouwen van de Eregalerij. 

DIY: Cyanotypie – Fotograferen zonder camera
Tijd: 20.00-01.00 doorlopend
Botanicus Anna Atkins (1799-1871) wordt gezien als de eerste vrouwelijke fotografe. Al in 1843 publiceerde zij een gelimiteerde serie boeken met afdrukken van varens en planten. Zij gebruikte hiervoor de techniek van de cyanotypie. Dit proces was in 1842 ontdekt door John Herschel, maar Anna Atkins paste dit voor het eerst toe in de fotografie. Door de kenmerkende blauwe kleur, staat de techniek ook bekend als blauwdruk. Tijdens de Museumnacht kan je onder leiding van Carla Ellens zelf een cyanotypie maken. Dit is jé kans om zo’n mooie blauwdruk mee naar huis te nemen. 

POP-UP PERFORMANCES i.s.m. SPRAAKUHLOOS
Tijd Amara van der Elst: 21.20-21.30 | 22.00-22.10
Tijd Zoë en Kylie: 20.25-20.30 | 20.45-20.50 | 21.45-21.50 | 21.50-21.55 | 22.15-22.20 | 23.00-23.05 | 23.55-00.00
De woordkunstenaars van Spraakuhloos laten zich inspireren door de vrouwen in het Nederlands Fotomuseum. Performers duiken op in de tentoonstellingen voor onverwachte ontmoetingen met een female touch. Geniet tijdens Museumnacht010 in het Nederlands Fotomuseum van de pop-up performance van Amara van der Elst. Amara van der Elst zal deze avond een dans met spoken word doen. Amara van der Elst is bekend van haar spoken word voordracht tijdens de dodenherdenking op de Dam. Naast Amara van der Elst zullen ook Zoë en Kylie een pop-up performance geven.  

POP-UP PERFORMANCE: TOVERBERG
Tijd: 21.00-21.30 | 22.30-23.00
Het werk van Lars Kroon en Sanja Marušić is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als echtgenoot van Sanja is Lars nauw betrokken bij het totstandkoming van Sanja’s persoonlijke werk, zowel voor als achter de camera. Sanja en Lars inspireren elkaar over en weer, waarbij intuïtie en authenticiteit kernwaarde vormen in het maakproces. Tijdens Museumnacht zal Lars Kroon, die optreedt als singer-songwriter onder de naam Toverberg liedjes van zijn eerste Nederlandstalige album Tranen in de wind, dat op 10 februari uitkwam, opdragen aan zíjn vrouw Sanja. Toverberg begon zijn muzikale carrière als bassist bij de indie rockband Go Back To The Zoo en werd later lead zanger/bassist in de punkband St.Tropez. Als solo artiest bracht hij twee Engelstalige albums uit: Everything Looks Good From Here (2020) en Happy Life (2021). Nu treedt de singer-songwriter op met Nederlands repertoire. Ontwapenende liedjes, intiem maar ook allesomvattend.

DJ: Nathalie Cijntjes
Tijd: 20.00-01.00
Nathalie Cijntjes is een Rotterdamse DJ die haar liefde voor muziek met de paplepel ingegoten kreeg. Thuis draaiden haar ouders allerlei genres zoals soul, jazz en Caraïbische muziekstijlen. Haar eigen stijl ontwikkelde ze door nachtenlang op het internet te spenderen, op zoek naar muziek. Het resultaat: een zeer eclectische sound. Nathalie zorgt deze Museumnacht voor ontspannen vibes in het museum.

EREGALERIJ APP
Achter de iconische foto’s in de Eregalerij van de Nederlandse fotograaf gaan bijzondere verhalen schuil. In de Eregalerij app worden deze onthuld in korte filmfragmenten, interviews of beeldverhalen. Download de app en beleef de verhalen uit de Eregalerij. 

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi