Het Nederlands Fotomuseum presenteert met Moo Lati (tot ziens in het Aukaans) het meest recente kunstwerk van kunstenaar Moritz Ebinger. Het is de zevende editie in de serie Nacht in/ Dag uit. Moo Lati vertelt het verhaal van de illegale boomkap in de Amazone van Suriname. Twee keer reisde Ebinger af naar Moengo in het Marowijne District in Suriname voor een residentie bij de Kibbi Foundation. Hij maakte een installatie in een vervallen zwembad en deed onderzoek naar de illegale houtkap. Hij documenteerde dit met tekeningen en filmopnames. “Moo Lati; This book is a film” is het resultaat van zijn tweede werkperiode en onderzoek, een boek met een QR-code naar een film van 12 minuten.
Illegale boomkap
“Rijdend in Suriname komt men continu vrachtwagens tegen die de jungle leegroven. Ik filmde honderden vrachtwagens die uit het oerwoud reden vol met gekapte bomen en weer leeg terug het bos in. De Amazone wordt zo snel gekapt dat ik juist nu moest filmen omdat er straks niets meer te filmen valt. De houtkap is een zichtbaar onderdeel maar daarachter schuilen de indirecte gevolgen als armoede, klimaatopwarming en de uitbraak van ziektes als Zika en Malaria. Een filmende bleekneus uit Europa wordt niet graag gezien door de boomstam rovers,. Daarom heb ik met een mobieltje onopvallend gefilmd. Dit is niet altijd gelukt, soms werd ik door grote patrouille jeeps opgejaagd, achtervolgd, ingehaald, klemgereden en stevig geïntimideerd. Onder dwang moest ik de filmpjes dan verwijderen. Pas daarna mocht ik vertrekken. Wie ik in de wereld ook spreek, iedereen is diep in zijn hart tegen de houtkap. Ook de securitydienst die me intimideerde, kettingzaag zagers, chauffeurs, vrachtwagenmonteurs, pompstationhouders, politici, kunstenaars, barmannen en politieagenten. En toch wordt het toegelaten. Dit is de reden waarom ik geen documentairefilm wilde maken met geïnterviewden die allemaal zeggen dat boomkappen erg is. Wel wilde ik een eigenzinnig en mooi kunstwerk realiseren. Een persoonlijk statement dat als een mozaïek een steentje bijdraagt aan de verbetering van de mensheid.”
Moritz Ebinger, Zwitser van geboorte, woont en werkt als beeldend kunstenaar in Nederland. “Dankzij de vrijheid die het kunstenaarschap mij biedt, kan ik met alle materialen en uitingsvormen experimenteren. Deze kans benut ik door met heel veel verschillende materialen te werken, ik daag mezelf steeds uit met iets nieuws. Zo maak ik tekeningen, schilderingen op muren, doeken, mensen en objecten, ik maak sculpturen van allerlei materialen van knäckebröd tot keramiek. Invloeden als fantasie, humor, verwarring, actie, poëzie en ironie sijpelen door mijn werk. Ik voer mijn werk uit in musea, expositieruimtes en op straat, op verschillende plekken over de hele wereld.”
Moo Lati/ It's not too late yet © Moritz Ebinger
This book is a film
Bij de aanschaf van het boek Moo Lati koop je zowel een bioscoopkaartje als een kunstenaarsboek. De film en het boek zijn een manier om veilig vanuit thuis een kijkje te nemen in Suriname. Het boek & de film werden opgemaakt door vormgever Peter Jonker, de editing van de film is gedaan door Andrea Damiani, de muziek is gecomponeerd door Marco Repetto en de website is gemaakt door Floris Ebinger.
Nacht in / Dag uit
De tentoonstelling Moo Lati is de zevende in de serie van de tentoonstelling Nacht in /Dag uit, een project van het Nederlands Fotomuseum waarbij kunstwerken geprojecteerd worden op de ramen van het museum vanaf zonsondergang tot zonsopgang.
De tentoonstelling Moo Lati is met dank aan:
Kunstenaar: Moritz Ebinger
Montage projecties: Kamran Mirza
Productie: Marcel Langenberg
Editing van de film: Andrea Damiani
Design van het boek: Peter Jonker
Filmmuziek: Marco Repetto
Curator: Aya Musa
Website van Moritz: Floris Ebinger
Interview: Anil Ramdas
Stichtingen: Het Mondriaanfonds, Stichting Sanegeest, Stichting de Zaaier, Stichting Kibii.
Productie film: moMovie
Dansmiddel goed slecht getroffel mooi voetengeluid © Moritz Ebinger