• Looptijd
    16 april t/m 31 mei

  • Prijsuitreiking Instagramwedstrijd
    19 juni

Winnaars Instagram Fotowedstrijd: #Mijnleventhuis

In maart 2020 startten we in samenwerking met onze partner Nationale-Nederlanden de Instagramwedstrijd #mijnleventhuis. Opdracht: maak een sterk en persoonlijk beeldverhaal over je leven nu in coronatijd, bestaande uit een fotoserie van 3 - 5 foto’s en deel deze via Instagram #mijnleventhuis. Ruim 600 inzendingen kregen we voor de Instagramwedstrijd. Het was een grote variatie aan beelden over ieders persoonlijke leven in Coronatijd. Op 19 juni 2020 hebben we de winnaars bekend gemaakt. Uit handen van Lobke Broos van het Fotomuseum en jurylid en fotograaf Ellen Houtman ontvingen zijn hun mooie prijs.

Actievoorwaarden: de fotoserie is zelf gemaakt; de fotoserie laat zien hoe jij deze tijd ervaart; de fotoserie is in kleur OF zwart-wit; de fotoserie bestaat uit 3 tot 5 foto’s; de fotoserie is genomen met een telefoon, compact camera of spiegelreflex; de fotoserie is genomen ten tijde van de coronamaatregelen van 12 mrt. - 31 mei 2020; schrijf bij je serie een korte toelichting; deel de fotoserie op Instagram met de #mijnleventhuis; tag @nlfotomuseum en @nn_nederland. 

1e prijs: Debbie Kleijn 

Titel: #mijnleventhuis
“Voor Corona was voor mijn 6-jarige zoon Pokemon zijn lust en zijn leven. Stiekem kaartjes mee naar school en ruilen op het plein met klasgenoten en vriendjes. Maar toen….school dicht, opgesloten in huis met je 4-jarige broertje die Pokemon nog niet snapt, ouders die het niet begrijpen en je vriend die het op een gegeven moment gehad heeft met Corona en Pokemon….. Vorige week hebben we de Post-it Pokemon van het raam gehaald. Het heeft er twee maanden gehangen. Het ruilen is weer begonnen.”

01. #MIJNLEVENTHUIS_DEBBIEKELIJN
02. #MIJNLEVENTHUIS_DEBBIEKELIJN
03. #MIJNLEVENTHUIS_DEBBIEKELIJN
04. #MIJNLEVENTHUIS_DEBBIEKELIJN

2e prijs: Lynda Molenaar 

Titel: #mijnleventhuis

Kind kan de was doen © Lynda Molenaar
De bloemetjes binnen zetten © Lynda Molenaar

Foto 1: Kind kan de was doen
“Kleine klusjes rondom huis doen we meer gezamenlijk nu we allemaal thuis zijn.”

Foto 2: De bloemetjes binnen zetten
“Geen school en even niet buiten spelen met vriendjes is saai. We halen de bloemen naar binnen, maar zetten ze liever buiten.”

Buiten spelen met je schaduw © Lynda Molenaar
Raamvisite © Lynda Molenaar

Foto 3: Buiten spelen met je schaduw
“Geen voetbaltraining en geen wedstrijden voor oudste dochter, ze is sneller dan haar schaduw.”

Foto 4: Raamvisite
“Trotse vriendin Mirre net bevallen van haar eerste kindje, die wil je heel graag aan de wereld laten zien. Een plaatje. Achter glas.”

Even luchten © Lynda Molenaar
Untitled © Lynda Molenaar

Foto 5: Even luchten
“Heel belangrijk met alle dagen thuis. En er is alle tijd voor. Nu wij nog.” 

Foto 6: untitled
“Zonder titel, omdat er een bepaalde droefenis uit de foto straalt, die een ieder voor zichzelf kan invullen.”

3e prijs: Desiree van den Boogaard 

Titel: Ingevlogen
“Op zondag 15 maart ga ik naar mijn ouderlijk huis. Om verschillende redenen hebben mijn hoogbejaarde ouders op dat moment extra hulp nodig, het is fijn en veilig als iemand bij ze kan zijn. Ik heb spullen bij me om enkele dagen te blijven; het worden enkele maanden, waarin het mantelzorgen centraal staat. Mijn werk kan ik dankzij de lock down voortzetten vanuit dit huis. Ik draai mee in hun huishouden, haak aan op hun routines: ik was mijn haar met shampoo “voor zilvergrijs haar” en leer hoe ik goede jus moet maken.
Op 16 mei trek ik met zwaar gemoed de deur weer achter me dicht. Het huis is leeg. Mijn ouders hebben géén covid-19 gekregen. Maar er zijn complicaties en er is pech, waardoor zij beiden op een revalidatieafdeling van een verpleeghuis terecht komen. Bij elkaar, dat wel. We kunnen niet bij hen op bezoek gaan. Af en toe ben ik in hun huis om post te halen, en schone kleding. Die zetten we beneden in het halletje van het centrum, met op het label hun namen.
Merkwaardig genoeg (en nog onwetend) maakte ik vorig jaar een fotoserie over de lege kamers die kinderen achterlaten in het ouderlijk huis als zij uitvliegen. Nu vloog ik - omgekeerd - weer in op het oude nest, zorgde voor hen, en legde deze situatie vast.”

1_Ingevlogen_DvdB
2_ingevlogen_DvdB
3_Ingevlogen_DvdB
4_ingevlogen_DvdB
5_Ingevlogen_DvdB
broeken_still_Ingevlogen_DvdB

4e prijs: Pieter Boon 

Titel: Lockdown Blues
“De foto's laten beeld zien van het thuis in de corona tijd. Ik had op dat moment drie kinderen die online les kregen en een vrouw die les gaf in het voortgezet onderwijs. Vrij hectisch dus, tegelijker tijd was het ook nog heel mooi weer en door de Lock down heel stil op het eiland, en toch binnen zitten. Maar als het even kon zo tegen de avond, een wandeling. De fotoserie is beetje in de stijl van het foto-essay van Time Magazine uit de jaren 50, 60 van de vorige eeuw.”

Lockdown Blues 1 © Pieter Boon
Lockdown Blues 2 © Pieter Boon
Lockdown Blues 3 © Pieter Boon
Lockdown Blues 4 © Pieter Boon

Corporate partner collectie
Nationale-Nederlanden en NN Group ondersteunen specifieke collectietentoonstellingen en projecten die gericht zijn op behoud en presentatie van het Nederlands visueel erfgoed.

Gebouw Las Palmas Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi