Lust for Life | Ed van der Elsken

Lust for Life is één lange ode aan de mens en het leven. Vier het leven. En laat zien wie je bent. 

Het Nederlands Fotomuseum heeft het kleurenwerk van fotograaf Ed van der Elsken van de ondergang gered en viert dit deze zomer met Lust for Life: de eerste overzichtstentoonstelling van zijn kleurenwerk. Met de grootste iconen en nog nooit eerder getoond werk. Rond universele thema’s als liefde, leven en dood brengt Ed met zijn kleurenfotografie een ode aan de mens en het leven.

Ed is ongekend populair onder oude én jonge generaties. Zijn eigenzinnige, extraverte karakter valt samen met zijn fotografie. Via zijn camera maakte hij contact met mensen over de hele wereld. Zijn energie en levenslust leven voort in zijn werk en blijft mensen raken.

Ontwapenend en met humor, zo benaderde Ed van der Elsken de mensen die hij op straat fotografeerde. Als een soort jager heeft Ed zijn prooi vaak al van ver gezien en omzichtig benaderd, ondertussen de juiste positie en de juiste lens kiezend. In onderstaande video legt hoofd collecties Martijn van den Broek uit hoe het campagnebeeld van deze tentoonstelling 'de kus'  tot stand kwam. 

Ed gered
Deze tentoonstelling was niet mogelijk geweest zonder de restauratie van al zijn kleurenfoto’s. In 2016 luidde het museum de noodklok: de schimmel op de kleurendia’s van Ed moest per direct worden verwijderd, anders ging zijn kleurenwerk voorgoed verloren. In onderstaande video laat restaurator Katrin Pietsch zien hoe deze schimmel eruit ziet. Hier meer over weten? Op vrijdag 7 juni vertelt Katrin Pietsch hoe zij de ruim 42.000 dia's van Ed van der Elsken van de ondergang gered heeft. Meer info en tickets.

Ed van der Elsken 
Ed van der Elsken (1925-1990), het 'enfant terrible' van de Nederlandse fotografie was een getalenteerd fotograaf en filmer die gedurende ruim veertig jaar in foto's, fotoboeken en films zijn ontmoetingen met mensen vormgaf. Lees meer 

Publicatie
Bij de tentoonstelling is ook de publicatie Lust for Life verschenen: het eerste, omvattende overzicht van Ed’s kleurenwerk. Het boek is uitgegeven door Lecturis i.s.m. Dewi Lewis Publishing en vormgegeven door Kummer & Herrman. Bestel nu

Ed-app
Het Nederlands Fotomuseum voegt met de Ed-app een extra dimensie toe aan de tentoonstelling Lust for Life | Ed van der Elsken. Met de app kan je als het ware door de lens van Ed van der Elsken kijken en ervaren hoe hij de foto’s heeft gemaakt. Door middel van beeldherkenning kunnen foto’s in de tentoonstelling worden gescand. Daarmee wordt het bijhorende verhaal ontgrendeld. 
De app, gratis te downloaden in de Google Playstore en Apple Store, is ontwikkeld door DOOR, het cultuurlabel van het bureau In10. De realisatie van deze app is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds

Tentoonstellingspartners 

blockbusterfonds-logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Corporate partner collectie
Nationale-Nederlanden en NN Group ondersteunen specifieke collectietentoonstellingen en projecten die gericht zijn op behoud en presentatie van het Nederlands visueel erfgoed.

Speciale dank aan: Anneke Hilhorst

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi