• 6 dec. 2020 - 19 jan. 2021

  • van zonsondergang tot zonsopgang op de ramen van het museum

Liminoid Worlds

Het Nederlands Fotomuseum presenteert drie nieuwe projecten die iedere avond na zonsondergang op de ramen van het museum verschijnen.
December is altijd de maand van feestelijkheden. Het oude jaar wordt afgesloten en het nieuwe jaar verwelkomd. Dit jaar bevinden we ons in een totaal unieke situatie waarbij we niet weten of we al door kunnen naar een volgende fase, en of en wanneer we de huidige pijnlijke fase waarin alles stilstaat wel kunnen verlaten. We bevinden ons in een soort ‘tussen’ waarbij we wel weten waar we vandaan komen en wat we achter laten, maar nog niet hoe de nieuwe fase, het nieuwe normaal, eruit zal gaan zien. In Liminoid Worlds zien we een gestileerde en verstilde wereld, van drie totaal verschillende fotografen die allen op hele persoonlijk wijze reflecteren op wat het is om in een voortdurende staat van liminaliteit te verblijven: van niet meer het een en nog niet het ander.

Lenghi Teng laat ons zien hoe we schoonheid kunnen vinden in berusting en acceptatie; Muhcine Ennou geeft ons nieuwe realiteiten, waarin verschillende werelden elkaar ontmoeten dankzij de macht van de verbeelding; Shadman Shahid toont via een persoonlijk spirituele reis, hoe de weg naar binnen ons kan helpen in de deze tijd.

Tentoonstelling
Vanaf 6 december is er een bijzondere groepstentoonstelling te zien met werken gemaakt door de fotografen Shadman Shahid, Lengi Teng en Muhcine Ennou.

De tentoonstelling Liminoid Worlds wordt geprojecteerd op de ramen van het Nederlands Fotomuseum. Zodra de avond valt komen de werelden van Shahid, Teng en Ennou tot leven. De tentoonstelling maakt deel uit van Nacht in / Dag uit, een nieuw project van het Nederlands Fotomuseum waar kunstwerken geprojecteerd worden op de ramen van het museum vanaf zonsondergang tot zonsopgang, vanuit de straatkant te zien zijn. De nachttentoonstelling is t/m 19 Januari te zien.


Ajna © Shadman Shahid

Shadman Shahid | Ajna
Ajna is een fotografisch verhaal over de reis van een jongen die op zoek gaat naar zijn eigen schaduw die hij ergens in het leven kwijt is geraakt. De spirituele zoektocht naar jezelf en het uiten hiervan, vormen de kern en essentie van het project Ajna. Het woord Ajna betekent in het Sanskriet: “Het oog dat je gebruikt om voorbij het zichtbare of tastbare waar te nemen”. Deze titel is treffend voor het verlangen van Shahid om de wereld rondom hem heen te begrijpen door het oog van zijn camera.

Shahid fotografeert in deze serie abstracte objecten, mensen, dieren en de natuur. Hij maakt bewust gebruik van technieken zoals bewegingsonscherpte en oververzadigde kleuren om daarmee de vergankelijkheid van ruimte en tijd te laten zien. Door gebruik te maken van lange sluitertijden, condenseert Shahid  “meerdere momenten in één opname”. Het zijn deze gecondenseerde, maar tegelijkertijd ook vluchtige, momenten die het samenkomen van de spirituele en materiële werelden representeren. Deze samenkomst, die ons allemaal beïnvloedt, is wat Shahid probeert te laten zien

Ajna is een persoonlijk verhaal dat verteld wordt aan de hand van metaforen, symbolen en mythes uit Zuidoost Azië, die universele waarheden over de mensheid herbergen. Met dit project gaat Shadman Shahid voorbij de traditionele scheiding van culturen, religie, nationaliteit en politieke ideologieën van de waan van de dag. Ajna laat een spirituele connectie met de medemens zien, dwars door alle culturele verschillen heen.

Biografie Shadman Shahid
Shadman Shahid (Dhaka, Bangladesh) werkt als fotograaf en filmmaker en is woonachtig in Nederland. Het werk van Shahid gaat veelal over de precaire balans tussen het lichamelijke en spirituele bestaan van de mens in de hedendaagse samenleving. Shahid werkt op de grensvlak van documentair en fictie waarbij de inhoud altijd een bepalende rol heeft voor de ontwikkeling van zijn esthetische beeldtaal. De werken van Shahid laten zich het beste omschrijven als een magisch realistische vertelkunst.


Timeless © Muhcine Ennou

Muhcine Ennou | Timeless
Timeless begint bij elk nieuw werk met een lege digitale canvas, waarbij elk beeld pixel voor pixel wordt opgebouwd. Door gebruik te maken van computer animatie (CGI), als een nieuw medium voor fotografische expressie, verschaft de fotograaf/kunstenaar Muhcine Ennou zichzelf een wereld aan eindeloze mogelijkheden. Voor het werk ‘Timeless’ heeft Ennou mysterieuze woestijnlandschappen gecreëerd, waarin bijzondere kortstondige ontmoetingen plaatsvinden. We zien tankstations en koffieshops in de desolate setting geplaatst van een woestijn, als markeerpunten tijdens een reis. Ennou probeert de kijker daarmee te laten voorstellen hoe het zou zijn om koffie te drinken in een woestijn of hoe het zou zijn om een museum van dromen tegen te komen in een woestijn. De blik wordt hierdoor geleerd om geen angst te voelen voor de leegheid van de woestijn. De woestijn is niet langer een plek die geassocieerd wordt met verloren zijn. Ze is niet langer slechts verbonden met een lokale ervaring, maar resoneert met lokale identiteiten voorbij het nationale.

De beelden vormen daarmee een brug tussen twee werelden en twee realiteiten waarvan de kijker niet zou verwachten dat ze zouden kunnen bestaan binnen dezelfde plaats en tijd. Tussen wat denkbeeldig is, en wat zou kunnen zijn. Op deze manier maakt hij van de verbeelding en the surreal, een transcendentale ervaring.

Biografie Muhcine Ennou
Muhcine Ennou is een autodidacte kunstenaar van Marokkaanse oorsprong. Vanuit een zeer brede interesse voor de wereld om hem heen, heeft Ennou zichzelf fotografie & computer animatie geleerd. In zijn hybride kunstpraktijk lopen verschillende genres vloeiend in elkaar over waarbij in zijn werk vaak niet duidelijk wordt waar fotografie stopt en computeranimatie begint. In zijn werk onderzoekt Ennou onder andere de subtiliteiten van het alledaagse in zowel zijn geboorteland Marokko als in Nederland. Zijn interesse in sociologie en etnografie spelen een belangrijke rol in zijn artistieke praktijk om de sociaal culturele nuances van een samenleving te documenteren.


Within © Lenghi Teng

Lenghi Teng | Within
Het project Within van Lenghi Teng toont geënsceneerde beelden waarin de modellen zich met hun gezicht afwenden van de camera. Het is duidelijk dat zij zich verbergen en zich verloren voelen. Ze trekken zich terug uit een wereld waarin we geobsedeerd zijn door perfectie.

De vlucht uit een gehaaste maatschappij naar een omgeving waarin alles even stilstaat, geeft ons tijd om te reflecteren, tot onze diepste zelf te komen en bewust te zijn van onze keuzes. In plaats van altijd vooruit te kijken en ons een betere situatie te wensen, kunnen we de vertraging omarmen, onze onvolkomenheden en onzekerheden accepteren en waarderen ‘dat wat is’. Dit geeft ons innerlijke rust. Haar beelden roepen een gevoel van kalmte op, alsof de tijd even stil staat. Een moment in het hier en nu om de schoonheid van de imperfectie toe te laten, in de vergankelijkheid van het leven. Het concept van haar lopende project, haar reis, is gebaseerd op de Japanse filosofie Wabi Sabi. Deze  filosofie is verbonden met de drie kenmerken van het bestaan van de Boeddhistische leer, vergankelijkheid, lijden en leegte of afwezigheid van de eigen aard.

Biografie Lenghi Teng
Lenghi Teng (Ho Chi Minh, 1976) is gestart in de financiële dienstverlening. Ze maakte in 2014 de overstap naar fotografie. Ze studeerde aan de Nederlandse Fotovakschool in Rotterdam. Haar werk is o.a. te zien geweest op verschillende locaties in Nederland, op Photo London, in Tokyo en Arles. Haar werk wordt vertegenwoordigd door Contour gallery in Rotterdam.

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi