• Tickets kopen
  • 17 sep. 2016 - 15 jan. 2017

  • magnum-photos

  • fonds-21

  • tsjechisch-centrum

JOSEF KOUDELKA | EXILES / WALL

Het Nederlands Fotomuseum presenteert  de eerste grote tentoonstelling van Josef Koudelka – aangesloten bij Magnum Photos -  in ons land. De fotografie van én de persoon Josef Koudelka (Morovia, Tsjechië 1938) zijn onlosmakelijk verbonden met de grote politieke en menselijke drama’s van onze tijd: verbanning, uitsluiting en onderdrukking. Centraal in deze tentoonstelling staan de indrukwekkende fotoserie Exiles, die onlangs opnieuw in boekvorm is uitgegeven, en zijn recente panoramaseries, The Wall. De tentoonstelling biedt daarmee niet alleen inzicht in het werk van deze belangrijke en uitzonderlijke fotograaf en persoonlijkheid, maar is nadrukkelijk ook een statement over de actualiteit.

Exiles
In Exiles, de laatste serie waarin Koudelka mensen fotografeert, legt Koudelka het fenomeen van de vluchteling, de balling op zijn karakteristieke wijze vast: met een donker soort schoonheid die even overweldigend als teder kan zijn.

The Wall
The Wall is een recente serie panorama foto’s die Koudelka tussen 2008 en 2012 heeft gemaakt in Oost-Jeruzalem, Hebron, Ramallah, Bethlehem en in de Israëlische settlements. Koudelka reflecteert in deze serie op hoe de mens in het landschap barrières aanbrengt die de politieke humanitaire en culturele verscheurdheid zichtbaar maken.

Josef Koudelka
Koudelka is bekend geworden om zijn poëtische en melancholische series als Gypsies en Exiles. Als persfotograaf heeft hij grote bekendheid gekregen door de wijze waarop hij de inval van de Russen in Praag in 1968 heeft vastgelegd. In 1970 vluchtte hij uit het toenmalige Tsjechoslowakije. In 1987 kreeg hij het Franse staatsburgerschap en kon hij voor het eerst terug naar zijn geboorteland. Hij maakte toen de serie Black Triangle over het landschap dat geheel was verwoest door industrialisatie en milieu-catastrofes.

Josef Koudelka heeft verscheidene grote prijzen ontvangen waaronder de Robert Capa Award en de Henri Cartier-Bresson Prijs voor Fotografie. Hij is sinds 1971 lid van Magnum Photos.

De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Magnum Photos Parijs.

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi