GIL & MOTI | THE DUTCH VOLUNTEERS

Dit najaar presenteert het Nederlands Fotomuseum het project The Dutch Volunteers van het kunstenaarsduo Gil & Moti. Voor dit project meldde het duo zich aan als vrijwilligers bij een Israëlische nederzetting en bij Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Om in beiden gebieden als vrijwilliger te mogen werken namen de kunstenaars een radicaal besluit: zij gaven hun Israëlische nationaliteit op om Nederlanders te worden. Met de nieuw verworven nationaliteit ontstond de mogelijkheid beide kanten te bezoeken, iets wat met een Israëlisch paspoort onmogelijk is. In zowel Israël als Palestina deden zij vrijwilligerswerk en voerden zij op informele manier uiteenlopende gesprekken met hun gastheren en –vrouwen. Met de smartphone maakten zij daar vele video-opnamen en foto’s van. Dit werk heeft geresulteerd in een ruimtelijke installatie met video, fotografie en sculpturen, waarin een even fysieke als symbolische scheiding is aangebracht tussen twee werelden.

The Dutch Volunteers
Voor het project The Dutch Volunteers verbleven Gil & Moti geruime tijd op de Westelijke Jordaanoever om meer inzicht te krijgen in hoe het is om te leven in een oorlogsgebied. In de Joodse nederzetting hebben zij geholpen met het bouwen van een ecologisch huis voor de Joodse Ilan. Dit huis staat op een controversiële plek, zonder officiële bouwvergunning. In Palestina hebben zij meegewerkt aan de bouw van het nieuwe huis van Eyad, van wie zijn voormalige huis was verwoest door het Israëlische leger. Mede door het vrijwilligerswerk kregen Gil & Moti een beter begrip voor het Palestijnse leven – dat gekenmerkt wordt door de beperkte bewegingsvrijheid - enerzijds en de overtuiging van de Joodse kolonisten anderzijds. Deze ervaringen hebben aangezet tot een artistieke en filosofische analyse van het begrip ‘thuis’: wanneer is een huis een fundamenteel menselijk apparaat en wanneer projecteert het een ideologie? Wanneer vertoont het macht en wanneer biedt het onderdak? In een ruimtelijke video-installatie worden de gesprekken met verschillende mensen uit de Joodse en Palestijnse gemeenschap over apartheid, vrijheid, geweld, economie, overleving en dromen vertoond. Een fysieke scheiding in de installatie benadrukt de wijze waarop deze gemeenschappen naast elkaar leven.

Op zaterdag 5 november 2016 om 15:00 zullen Gil & Moti de tentoonstelling openen met een performance.

Gil & Moti
Het kunstenaarsduo Gil (Israel, 1968) & Moti (Israel, 1971) is sinds 1998 actief met het onderzoeken van identiteit, de betekenis van het individu en de sociale normen en vormen die hiermee verbonden zijn. Daarbij hanteren ze een klein aantal heldere uitgangspunten: altijd dezelfde kleding dragen, altijd samen zijn, en het delen van één portemonnee, één telefoon en één set huissleutels.

Aan de hand van performances of kleine sociale interventies snijden zij grote politiek-maatschappelijke thema’s aan als discriminatie, sociale uitsluiting en racisme. Als kunstenaars, homopaar, immigranten en (ex)Israëliërs met een Joodse achtergrond komen zij met genoemde thema’s ook binnen hun persoonlijke leven in aanraking. Hun verschijnen zorgt altijd voor verwondering en vrolijkheid; waardoor het thema van identiteit en het anders-zijn steeds subtiel en zelfs lichtvoetig, maar daardoor niet minder ernstig, wordt aangekaart. Het werk van Gil & Moti bestaat voornamelijk uit performances, installaties, videofilms en foto’s.

Ook in eerdere projecten van Gil & Moti staat ons begrip van identiteit centraal. Zo stelden zij zich in Available for You (2008-2013) ter beschikking aan de lokale Islamitische gemeenschap in Kopenhagen, Stockholm, Parijs en Rotterdam voor het verrichten van uiteenlopende werkzaamheden. Dit project resulteerde in een video-foto installatie. In het project Future Line Tours (2009 – 2013) neemt het duo de kijker mee op een fictieve busreis door het dynamische en lelijke grensgebied van de Israëlische samenleving. Etsen, geluid en diapresentatie vormen de installatie. In de afgelopen jaren is het werk van Gil & Moti tentoongesteld in onder meer Nikolaj Kunsthallen (Kopenhagen, Denemarken), Stavanger Kunstmuseum (Stavanger, Noorwegen), TENT (Rotterdam, Nederland) en Kunsthalle (Wenen, Oostenrijk).

The Dutch Volunteers is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Mondriaan Fonds en O&O CBK Rotterdam.

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi