FRANS LANTING | DIALOGUES WITH NATURE

Dialogues with Nature is de eerste grote overzichtstentoonstelling van het werk van Frans Lanting. De geboren Rotterdammer wordt beschouwd als een van de grote fotografen van deze tijd. Al vier decennia legt Lanting de wonderen van de natuur over de hele wereld vast, van de Amazone tot Antarctica. Zijn doel is om respect voor de aarde te stimuleren via foto’s die zijn passie voor natuur en zorg om de toekomst van onze levende planeet overbrengen. Lantings werk weerspiegelt zijn permanente dialoog met de natuur, die wordt geïnspireerd door zowel kunst en literatuur als wetenschap en technologie, en door zijn eigen ervaringen op alle zeven continenten.

Dit is de eerste tentoonstelling die Lantings gehele carrière omspant en die de diversiteit en diepgang van zijn werk weergeeft. De tentoonstelling bevat foto’s van vijf van zijn bekendste projecten.  Ieder thema wordt met een filmisch interview met Lanting geïntroduceerd. ‘De magie van de werkelijkheid’ toont Lantings vroege fotografie, gemaakt in Nederland in de jaren ‘70 en beïnvloed door Oosterse filosofie in het algemeen en Japanse haiku-dichters in het bijzonder. ‘Een wereld verdwaald in de tijd’ is een weergave van Lantings baanbrekende werk op Madagaskar in de jaren ‘80: deze beelden brachten de bijzondere natuur en milieuproblematiek van dit afgelegen continentale eiland voor het eerst onder de aandacht bij een wereldwijd publiek. ‘Dieren van dichtbij’ toont Lantings unieke esthetiek en persoonlijke visie op wildlife fotografie in de jaren ‘90, die wordt ingegeven door een bijzonder perspectief op dieren.

‘Een reis door de tijd’ belichaamt Lantings uitzonderlijke ambitie om de geschiedenis van het leven op aarde van de oerknal tot het heden op lyrische wijze te vertalen met beelden die inzicht verschaffen in de evolutie van onze planeet. ‘Toekomst voor het leven’ bevat foto’s waarin Lanting de staat van biodiversiteit rond de eeuwwisseling verkent én recenter werk waarin hij onze relatie met een planeet die drastisch wordt beïnvloed door menselijke activiteit in beeld brengt.

WNF-Frans Lanting Photo Award
Gelijktijdig met de opening van de tentoonstelling start de derde editie van de WNF-Frans Lanting Photo Award. Als ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds heeft Lanting zijn naam verbonden aan deze fotowedstrijd die het WNF organiseert om natuurfotografen en -liefhebbers van alle leeftijden te inspireren om de schoonheid van de natuur in beeld te brengen. De wedstrijd draagt bij aan storytelling over de natuur en het belang van natuurbescherming. Meer informatie over de WNF-Frans Lanting Photo Award is te vinden op www.wnf.nl

Frans Lanting
Frans Lantings invloedrijke werk is over de gehele wereld tentoongesteld en in talloze publicaties opgenomen. Zijn boeken hebben vele prijzen gewonnen en worden alom geprezen: ‘Geen enkele fotograaf verheft dieren tot volwaardige kunst zoals Frans Lanting,’ aldus The New Yorker. Lanting kreeg diverse World Press Photo-prijzen, werd benoemd tot BBC Wildlife Photographer of the Year en heeft zowel de Sierra Clubs Ansel Adams Award als de Zweedse Lennart Nilsson Award gewonnen. Daarnaast heeft hij erkenning gekregen met een lidmaatschap van de Royal Geographical Society in Londen. In 2001 is Lanting door Z.K.H. prins Bernhard benoemd tot Ridder in de Orde van de Gouden Ark voor zijn bijdragen op het gebied van natuurbescherming. Hij is ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds, lid van de Leadership Council van Conservation International en raadslid van de Universiteit van Californië in Santa Cruz. Lanting woont al jaren in Santa Cruz met zijn echtgenote en partner Chris Eckstrom: redactrice, cineaste en voormalig stafauteur bij National Geographic.

Dialogues with Nature is in samenwerking met Frans Lanting Studios tot stand gekomen.

Hoofdsponsor:
APMT_Tag_Ver_ColorPos_JPG

Partners:
Gemeente Rotterdam en Rotterdam Festivals

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi